x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Niciun cetăţean român nu a mai trecut graniţa în Republica Moldova!

Niciun cetăţean român nu a mai trecut graniţa în Republica Moldova!

de Ovidiu Ciutescu    |    29 Apr 2009   •   00:00
Niciun cetăţean român nu a mai trecut graniţa în Republica Moldova!

Din data de 9 aprilie, când autorităţile de la Chişinău au introdus vize de intrare pe teritoriul Republicii Moldova pentru cetăţenii români, fluxul de călători din această ţară în Republica Moldova a scăzut dramatic.



Potrivit datelor statistice al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Botoşani, de la 9 aprilie până în prezent niciun cetăţean român n-a trecut pe la punctul de trecere a frontierei Stânca - Costeşti. Totodată, disensiunile dintre Chişinău şi Bucureşti au afectat din punct de vedere financiar firmele de transport de pasageri. Conform Jurnal de Chişinău, citat de Agerpres, şoferii acestora care fac naveta România - R. Moldova au declarat că, începând cu 9 aprilie, printre pasagerii lor nu au figurat cetăţeni români. "Înainte aveam câte doi, trei pasageri cetăţeni români. Acum în autocar avem doar cetăţeni moldoveni, majoritatea studenţi. După acţiunile de protest am făcut câteva rute cu autocarul gol. Cetăţenii R. Moldova nu veneau acasă de teamă că nu vor putea să revină în România", spune Ion, unul din şoferii unui autobuz care circulă pe ruta Iaşi - Chişinău.

Iurie Marin, managerul unei firme de transport de pe ruta Cluj - Chişinău, spune că de la aplicarea regimului de vize printre pasageri nu au figurat cetăţeni români. "Cetăţenii români au încetat să mai vină în Republica Moldova. Anterior călătoreau câte 5- 6 persoane pe zi. Acum românii din Cluj trebuie să meargă să-şi aplice vizele la Bucureşti. Aceştia însă preferă să nu se complice. Printre pasageri nu am avut niciun cetăţean român începând cu 9 aprilie". Potrivit lui Marin, disensiunile dintre Chişinău şi Bucureşti au lovit sub aspect financiar firmele de transport de pasageri. "Studenţii vin de 3 - 4 ori pe an acasă şi mizăm pe toate categoriile de călători. Suntem foarte pesimişti însă reieşind din actuala stare de lucruri", spune managerul.

Un alt şofer de pe ruta Bucureşti-Chişinău, Alexandru, spune că, dacă înainte 35% din pasageri erau cetăţeni români care veneau în Republica Moldova, în acest moment majoritatea călătorilor sunt cetăţeni moldoveni şi cetăţeni cu dublă cetăţenie: "Nu a scăzut, ci a dispărut fluxul de cetăţeni români care călătoreau în R. Moldova. Nişte prieteni mi s-au plâns că procedura de primire a vizei pentru cetăţenii români e destul de anevoioasă - trebuie să aştepte cinci zile. La depunerea actelor trebuie să aibă invitaţie din partea biroului de azil şi migraţie din cadrul MAI de la Chişinău. Ciocnindu-se de această problemă, mulţi dintre solicitanţi preferă să stea acasă", spune el.

Jurnal de Chişinău susţine că a încercat să afle la Biroul Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne din R. Moldova câte invitaţii au fost eliberate începând cu data de 9 aprilie solicitanţilor de viză din România, dar pe tot parcursul zilei telefoanele de la această instituţie au răspuns mereu ocupat, la fel şi telefonul de la secţia consulară a Ambasadei Republicii Moldova în România.

Chişinăul a introdus regimul de vize pentru români începând din data de 9 aprilie, acuzând că mai mulţi cetăţeni ai României au luat parte la acţiunile de protest din 7 aprilie. "În situaţia creată, a fost stabilit un şir de persoane, cetăţeni ai statului vecin, care au intrat în Republica Moldova şi au participat la aceste evenimente", a declarat ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Andrei Stratan, după şedinţa de guvern la care s-a decis introducerea regimului de vize. El a adăugat că măsura urmăreşte consolidarea situaţiei şi asigurarea unui control asupra a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova.

Mai mulţi oficiali europeni, printre care comisarul european pentru extindere Olli Rehn şi comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, au criticat decizia respectivă a Chişinăului.

Totodată, mai mulţi jurişti moldoveni declară drept ilegală hotărârea guvernului de a introduce regimul de vize pentru români. Ei fac referire la o lege aprobată de parlament în 2006, potrivit căreia cetăţenii statelor membre UE pot intra în Republica Moldova fără vize. Hotărârea guvernului este contrară acestor prevederi, iar potrivit juriştilor legea adoptată de parlament este mai presus decât hotărârea.

Un cetăţean român a câştigat prin judecată dreptul de a intra în Republica Moldova fără viză, dar nu a fost lăsat să treacă de către Serviciul Grăniceri, nici chiar după adoptarea hotărârii instanţei judecătoreşti.

×