x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nicola Sturgeon: Scoţia nu poate fi „întemniţată” de Marea Britanie

Nicola Sturgeon: Scoţia nu poate fi „întemniţată” de Marea Britanie

15 Dec 2019   •   17:30
Nicola Sturgeon: Scoţia nu poate fi „întemniţată” de Marea Britanie

Scoţia nu poate fi „întemniţată” de Marea Britanie şi trebuie să i se permită organizarea unui referendum pentru independenţă, deoarece se confruntă cu retragerea din Uniunea Europeană împotriva voinţei sale, a declarat, duminică, lidera Partidului Naţional Scoţian (SNP), Nicola Sturgeon, citată de agenţia dpa.

În urma victoriei sale în alegerile parlamentare anticipate, prim-ministrul conservator britanic, Boris Johnson, i-a spus lui Sturgeon că nu va permite un alt referendum în Scoţia, insistând că votul împotriva independenţei din 2014 a fost o decizie unică într-o generaţie.

Sturgeon, care conduce şi guvernul Scoţiei, a declarat pentru Andrew Marr Show la BBC că SNP are dreptul să solicite un alt vot, după ce în alegerile din 12 decembrie a câştigat 48 din cele 59 de locuri ale Scoţiei din Westminster.

SNP a mizat în acest scrutin pe un nou referendum şi pe opoziţia faţă de Brexit.

Ar fi o „subversiune a democraţiei” dacă Scoţiei nu i se permite acum să ţină un alt vot, a spus Sturgeon pentru BBC.

„Trebuie să ne întrebăm în Scoţia - suntem fericiţi ca direcţia ţării noastre, genul de ţară în care vrem să fim, să fie determinată de un guvern conservator de dreapta - poate pentru următorii 20 de ani - sau vrem să preluăm controlul propriului viitor? Scoţia nu poate fi întemniţată în Marea Britanie împotriva voinţei sale”, a spus ea.

În referendumul pentru Brexit din 2016, 62% dintre alegătorii scoţieni au optat să rămână în UE, în timp ce în restul Marii Britanii 52% au votat pentru Brexit.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: scotia Marea Britanie brexit