x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nicola Sturgeon: Scoţia trebuie să organizeze un referendum pentru independenţă în 2020

Nicola Sturgeon: Scoţia trebuie să organizeze un referendum pentru independenţă în 2020

15 Oct 2019   •   22:10
Nicola Sturgeon: Scoţia trebuie să organizeze un referendum pentru independenţă în 2020

Scoţia trebuie să organizeze un referendum pentru independenţă în 2020 şi va accesa în curând pârghiile necesare pentru ca această consultare populară să se desfăşoare legal, a declarat, marţi, premierul scoțian şi lidera Partidului Naţional Scoţian (SNP), Nicola Sturgeon, a anunțat Reuters.

„Sarcina noastră este să obţinem independenţa. Dorinţa mea este ca referendumul să aibă loc anul viitor. Şi ne pregătim pentru asta”, a spus Sturgeon la o conferinţă de la Aberdeen a SNP, principalul partid politic din Scoţia.

„Până la sfârşitul acestui an, voi cere transferul de puteri care să pună legalitatea referendumului în afara oricărei îndoieli”, a adăugat ea.

Sturgeon a mai spus, conform Xinhua, că o Scoţie independentă ar putea funcţiona ca o punte între Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

„Vom face parte din piaţa unică a UE şi vom fi, de asemenea, cel mai apropiat vecin al prietenilor noştri din restul Regatului Unit - o punte între UE şi Marea Britanic, făcând din ţara noastră un magnet pentru investiţii globale”, a declarat ea.

La referendumul privind Brexit-ul, din 2016, Scoţia a votat pentru rămânerea în UE, la doi ani după ce votase pentru fi în continuare parte din Marea Britanie, în ceea ce a fost descris drept un scrutin istoric pentru independenţă.

Însă, susţinătorii independenţei spun că vor un al doilea referendum pentru separare, dat fiind modul în care guvernul britanic a gestionat negocierile asupra plecării programate din UE.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: scotia Nicola Sturgeon