x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nicolas Maduro îl acuză pe preşedintele Columbiei că se află în spatele tentativei de asasinare a sa

Nicolas Maduro îl acuză pe preşedintele Columbiei că se află în spatele tentativei de asasinare a sa

05 Aug 2018   •   09:18
Nicolas Maduro îl acuză pe preşedintele Columbiei că se află în spatele tentativei de asasinare a sa

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat sâmbătă seară că s-a încercat asasinarea sa, acuzându-l pe preşedintele columbian Juan Manuel Santos că se află în spatele "atentatului" comis cu drone încărcate cu explozibili în timpul unei ceremonii militare, relatează AFP şi DPA.

Şeful statului a mai afirmat că "finanţatorii" atacului comis la Caracas se află în SUA şi i-a cerut preşedintelui american Donald Trump să acţioneze.

"Este vorba despre un atentat pentru uciderea mea, s-a încercat asasinarea mea (...) nu am nicio îndoială asupra faptului că numele lui Juan Manuel Santos este în spatele acestui atentat", a declarat Maduro în cadrul unui discurs transmis în direct la televiziune şi la radio, în care a evocat "două explozii".

"Primele elemente ale anchetei indică faptul că mai mulţi finanţatori trăiesc în SUA, în Florida. Sper că preşedintele Donald Trump este dispus să combată grupurile teroriste", a adăugat el.

"O parte dintre autorii materiali ai atentatului au fost arestaţi şi sunt pe cale să fie judecaţi (...) Nu voi spune mai mult, dar ancheta a progresat deja destul de mult", a anunţat Maduro.

Columbia a respins acuzaţiile preşedintelui venezuelean că omologul său Juan Manuel Santos ar fi în spatele tentativei de asasinat de sâmbătă.

"Este o acuzaţie fără fundament", a declarat o sursă de rang înalt apropiată de Santos, sub protecţia anonimatului. "Preşedintele este concentrat pe botezul nepoatei sale Celeste şi nu pe răsturnarea unor guverne străine", a precizat sursa citată.

 

În timp ce şeful statului rostea un discurs în faţa a mii de militari care era transmis în direct la televiziune, s-a auzit o detonare şi Nicolas Maduro, soţia sa Cilia Flores şi înalţii gradaţi din forţele armate care se aflau lângă ei pe estradă au privit spre cer cu un aer surprins şi îngrijorat.

Ulterior, camerele de luat vederi au arătat sute de soldaţi care au rupt brusc rândurile şi au început să alerge pe bulevardul pe care se desfăşura ceremonia, într-o atmosferă de confuzie. Televiziunea de stat a întrerupt apoi transmisiunea în direct.

Santos l-a criticat în repetate rânduri pe Maduro, afirmând chiar în această săptămână că "regimul" său că nu este conştient de crizele economică şi umanitară prin care trece şi a anunţat noi măsuri menite să ajute sutele de mii de venezueleni care şi-au părăsit ţara natală.

Preşedintele columbian a spus că "întreaga lume este tot mai înspăimântată" de situaţia din Venezuela, a cărei populaţie "moare de foame şi din cauza lipsei medicamentelor".

Relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost aproape inexistente după ce Bogota şi-a rechemat în mai ambasadorul pentru consultări.

Noul preşedinte columbian ales, Ivan Duque, care urmează să-şi înceapă mandatul marţi, a spus că postul va rămâne vacant şi chiar a indicat că va sesiza Curtea Penală Internaţională împotriva lui Maduro.AGERPRES

×
Subiecte în articol: nicolas maduro