x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NOBEL 2016: David Thouless, Duncan Haldane şi Michael Kosterlitz împart Nobelul pentru Fizică

NOBEL 2016: David Thouless, Duncan Haldane şi Michael Kosterlitz împart Nobelul pentru Fizică

04 Oct 2016   •   13:12
NOBEL 2016: David Thouless, Duncan Haldane şi Michael Kosterlitz împart Nobelul pentru Fizică

Omul de ştiinţă David J. Thouless, de la Universitatea Washington din Seattle, va împărţi jumătate din Premiul Nobel pentru Fizică, anunţat marţi, cu F. Duncan M. Haldane de la Universitatea Princeton şi cu J. Michael Kosterlitz, de la Universitatea Brown (SUA), "pentru descoperiri legate de tranziţiile topologice de fază şi stările topologice ale materiei", conform Comitetului Nobel de la Stockholm. 

Laureaţii de anul acesta al prestigiosului premiu au deschis porţile către o lume necunoscută în care materia poate avea stări bizare. Cei trei au folosit metode matematice avansate pentru a studia fazele sau stările neobişnuite ale materiei, aşa cum sunt superconductorii, superfluidele sau peliculele magnetice subţiri. Datorită muncii lor de pionierat, oamenii de ştiinţă pot căuta în prezent noi şi exotice stări ale materiei. 

În viitor, studiile lor în domeniu ar putea avea aplicaţii atât în ştiinţa materialelor cât şi în electronică. 

Cei trei fizicieni vor primi câte o diplomă, o medalie de aur şi îşi vor împărţi suma de 8 milioane de coroane suedeze (933.000 de dolari). David J. Thouless va primi jumătate din această sumă, în timp ce F. Duncan M. Haldane şi J. Michael Kosterlitz îşi vor împărţi cealaltă jumătate.

AGERPRES

×