x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi arestări de personalități și cadre universitare în Turcia

Noi arestări de personalități și cadre universitare în Turcia

16 Noi 2018   •   12:43
Noi arestări de personalități și cadre universitare în Turcia

Autorităţile turce au arestat vineri mai multe cadre universitare şi personalităţi ale societăţii civile din Istanbul, au informat mass-media, în condiţiile în care represiunea controversată care a urmat tentativei de puci întreprinsă în urmă cu doi ani nu slăbeşte, informează AFP. 

Potrivit agenţiei de presă DHA, decanul Facultăţii de Drept de la Universitatea Bilgi, Turgut Tarhanli, şi o profesoară de matematică de la prestigioasa Universitate Bosfor, Betul Tanbay, se numără printre persoanele arestate în zori. 

Cel puţin alte cinci persoane, printre care producătoarea Cigdem Mater şi o personalitate a scenei culturale şi artistice din Istanbul, Asena Gunal, au fost arestate, potrivit DHA. 

Motivele arestării lor nu sunt deocamdată cunoscute, însă toate aceste persoane au ca punct comun că sunt membri sau au legături cu ONG-ul Culture Anatolia, care lucrează în vederea depăşirii diferenţelor în cadrul societăţii turce prin intermediul culturii şi artelor. 

Acest ONG este prezidat de filantropul şi omul de afaceri Osman Kavala, el însuşi închis de un an de zile în cadrul unei anchete foarte criticate, pentru presupusele sale legături cu puciul eşuat. Kavala a fost plasat în detenţie preventivă în noiembrie 2017 şi nu a fost nici până acum pus oficial sub acuzare. 

Potrivit avocaţilor săi, autorităţile îl suspectează de implicare în tentativa de puci din 15 iulie 2016 şi de "finanţarea" manifestaţiilor antiguvernamentale din 2013, în timpul "mişcării Gezi". Încarcerarea lui este în mod repetat denunţată de oficiali europeni şi de apărători ai drepturilor omului. 

După tentativa de puci din 15 spre 16 iulie 2016 menită să-l înlăture de la putere pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, autorităţile au lansat o represiune implacabilă, care s-a soldat până acum cu peste 50.000 de oameni arestaţi şi mai mult de 100.000 de persoane destituite sau suspendate din funcţie. 

Ankara îl acuză pe predicatorul Fetullah Gulen că s-a aflat în spatele loviturii de stat eşuate, însă acesta, fost aliat al lui Erdogan care s-a exilat în SUA, dezminte orice implicare. 

Semn că epurările nu slăbesc după mai mult de doi ani de la puciul eşuat, justiţia turcă a emis vineri mandate de arestare împotriva a 188 de persoane, printre care 100 de militari, suspectaţi că ar fi avut legături cu predicatorul Gulen, potrivit agenţiei de presă Anadolu. AGERPRES

×
Subiecte în articol: turcia arestari cadre universitare