x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi dezvăluiri pe site-ul WikiLeaks despre România

Noi dezvăluiri pe site-ul WikiLeaks despre România

de Sînziana Stancu    |    02 Dec 2010   •   20:36

Într-o telegramă trimisă la FBI la 22 oc­tombrie 2009 de ambasada americană din Paris, România este considerată o sursă importantă pentru traficul de persoane, exploatată de reţelele de proxenetism din Franţa, se arată în noi date dezvăluite de WikiLeaks. Referirile la România se fac într-un capitol special conţinut în telegramă, intitulat „Trafic de persoane”. „Franţa a fost o destinaţie a victimelor aduse prin reţele de trafic în principal din Africa (Camerun şi Nigeria), centrul şi estul Europei (în special din Bulgaria şi România), fosta URSS şi, din ce în ce mai mult, din Asia (în special din China), în scop de prostituţie şi exploatare.

Ma­jo­ritatea celor aproximativ 18.000 de femei exploatate pentru sexul comercial în Franţa sunt probabil victime ale traficului”, se arată în nota diplomatică, în care sunt abordate şi alte probleme de interes pentru Sta­te­le Unite, făcându-se referire şi la alte ţări. Nota diplomatică continuă precizând că în Constituţia Franţei „este interzis  traficul de persoane în orice scop. Cu toate acestea, traficul de femei şi copii în scopul exploatării sexuale comerciale, muncii forţate şi infracţionalităţii reprezintă o pro­blemă. Prostituţia este legală. Cu toate acestea, legea interzice procurarea, ajutarea, menţinerea, solicitarea pu­blică şi obţinerea de profit de pe urma altei persoane care se prostituează”.

Într-o altă notă diplomatică tri­misă în 2007, diplomatul american William Burns, pe atunci ambasador în Rusia, recunoştea că Statele Unite nu acordaseră suficientă atenţie unei regiuni foarte importante, cum este cea a Mării Negre, şi că organizarea summit-ului NATO la Bu­cu­reşti în 2008 avea ca scop să schimbe această atitudine. Remarca am­ba­sa­do­rului, care în prezent este subsecre­tar ame­rican pentru Afaceri Politice, venea după trei ani de când fostul comisar european pentru Relaţii Ex­ter­ne, Chris Patten, critica, tot într-o no­tă diplomatică,  România şi Bulga­ria că sunt mai puţin pregătite decât Cro­aţia să adere la UE şi califica Ro­mâ­nia drept un „stat sălbatic”.

România mai este menţionată şi în unele note diplomatice legate de Viktor Bout, unul dintre cei mai prolifici traficanţi de arme din lume. Bout, de origine rusă, a fost arestat la Bangkok la data de 6 martie 2008, în urma unei operaţiuni la care a participat şi România. În prezent se află în SUA, unde a fost extrădat şi va fi judecat pentru complot în vederea uci­de­rii de cetăţeni americani.

×
Subiecte în articol: externe