x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi urmăriri penale împotriva unei jurnaliste critice la adresa regimului lui Duterte

Noi urmăriri penale împotriva unei jurnaliste critice la adresa regimului lui Duterte

06 Feb 2019   •   14:10
Noi urmăriri penale împotriva unei jurnaliste critice la adresa regimului lui Duterte

Parchetul filipinez a anunţat miercuri declanşarea de urmăriri penale pentru defăimare împotriva unei jurnaliste care conduce un site de informaţii aflat în dispută cu regimul lui Rodrigo Duterte, urmăriri pasibile de o pedeapsă de 12 ani de închisoare, informează AFP.

Aceste măsuri, declanşate în baza controversatei legi asupra criminalităţii cibernetice, lege ce pedepseşte defăimarea online, se adaugă altor probleme judiciare cu care se confruntă jurnalista Maria Ressa şi site-ul ei Rappler, acuzaţi de evaziune fiscală.

Maria Ressa, declarată, pentru activitatea sa jurnalistică, una dintre "personalităţile anului" 2018 de revista Time, a denunţat o nouă "hărţuire" menită să reducă la tăcere site-ul său. "Este ridicol, sigur că este o hărţuire", a declarat jurnalista, care se află deja în libertate condiţionată în dosarul privind evaziunea fiscală, în care riscă de asemenea o pedeapsă cu închisoarea. "Articolul a fost publicat în urmă cu şapte ani, cu patru luni înainte de promulgarea legii asupra criminalităţii cibernetice", a subliniat ea.

Site-ul Rapple a adoptat o linie critică împotriva războiului antidrog sângeros soldat cu mii de morţi şi declanşat de preşedintele filipinez Rodrigo Duterte după venirea acestuia la putere, în 2016.

Noile acuzaţii împotriva Mariei Ressa şi fostului jurnalist de la Rappler, Reynaldo Santos Jr., au la bază un articol din 2012 privind presupuse legături între un om de afaceri şi preşedintele de la acea vreme a Curţii Supreme a Filipinelor. Plângerea omului de afaceri a fost iniţial respinsă în 2017, însă ulterior dosarul a fost transmis Parchetului.

Legea asupra criminalităţii cibernetice din Filipine vizează defăimarea, dar şi frauda sau piratarea.

Mai multe mass-media, printre care revista Daily Inquirer şi postul ABS-CBN, sunt în colimatorul guvernului filipinez pentru materialele lor critice. Preşedintele Duterte a ameninţat cu urmăriri penale împotriva proprietarilor acestora, pentru fraudă fiscală, sau cu blocarea reînnoirii licenţei pentru postul de televiziune.

Unele dintre personalităţile cele mai critice la adresa campaniei antidrog se află în spatele gratiilor, printre care şi senatoarea Leila de Lima, închisă pentru trafic de droguri, acuzaţii fabricate, afirmă ea.

AGERPRES

×