x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Norvegia renunţă la FM

Norvegia renunţă la FM

10 Ian 2017   •   17:00
Norvegia renunţă la FM

Norvegia va deveni prima ţară din lume care va renunţa la frecvenţa radio FM, informează CNN. Posturile de radio care emit în FM îşi vor înceta emisia pe aceste frecvenţe, începând din această săptămână, iar procesul va fi încheiat până la finalul anului 2017, potrivit surselor guvernamentale. 

Ţara nord-europeană trece de la emisia radio pe frecvenţe FM la cea în spectru digital - numită DAB (Digital Audio Broadcasting) - deoarece opţiunile digitale oferă mai multe canale, o calitate audio mai bună, dar şi posibilitatea furnizorilor de a face economii. 

''Principalul motiv pentru care Norvegia este prima (ţară care renunţă la această frecvenţă) se datorează peisajului norvegian, cu fiorduri adânci, munţi înalţi şi comunităţi răspândite'', au arătat reprezentanţii Guvernului într-o declaraţie. ''Acest lucru face ca transmisiunile în FM-ul norvegian să fie deosebit de scump în comparaţie cu alte ţări'', precizează aceştia. 

Guvernul estimează că posturile de radio vor economisi peste 200 de milioane de coroane (23,5 milioane de dolari) pe an renunţând la emisia în FM, permiţându-le să investească fondurile în conţinutul difuzat. Trecerea de la analog la digital vine după mai bine de un deceniu de planificare la nivel guvernamental, iar autorităţile nu se aşteaptă ca această măsură să afecteze locurile de muncă existente, mai arată CNN, citează Agerpres.  De la această trecere vor fi exceptate numai posturile de radio foarte mici, locale, acestea putând emite în continuare în FM. 

În Norvegia nu există posturi de radio care emit în AM. 

Potrivit celor care se opun acestei măsuri, trecerea de la analog la digital va face ca circa două milioane de maşini să nu mai aibă acces radio - fapt ce ar putea constitui un pericol asupra siguranţei, după cum susţin criticii. De asemenea, Asociaţia posturilor de radio locale din Norvegia - Norsk Lokalradioforbund - a avertizat cu privire la impactul financiar resimţit de consumatorii care vor fi nevoiţi să achiziţioneze noi receptoare radio. Potrivit tabloidului Dagbladet, două treimi dintre respondenţii la un sondaj recent s-au opus renunţării forţate la FM. 

Şi alte ţări iau în calcul o astfel de măsură, astfel că urmările demersului din Norvegia vor fi atent monitorizate, precizează CNN. 

Norvegia are o populaţie de circa 5,2 de locuitori, iar circa 70% au deja acces la radiouri în spectru digital - DAB, conform radio.no, un website susţinut de radiodifuziunea publică.

×
Subiecte în articol: radio fm frecvente radio Norvegia