x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Norvegia şi-a retras ultimele avioane F-16 care participau la misiunea din Libia

Norvegia şi-a retras ultimele avioane F-16 care participau la misiunea din Libia

de Marina Constantinoiu    |    01 Aug 2011   •   17:16

Norvegia si-a retras luni, asa cum era prevazut, ultimele patru avioane de vanatoare de tip F-16 pe care le-a trimis in Mediterana, pentru a participa la raidurile din Libia, a anuntat armata norvegiana, citata de AFP.
Avioanele norvegiene, care s-au intors la bazele lor din Bodoe (nord) si Oerland (zona central-vestica), au efectuat 583 de misiuni, din totalul de 6.493, realizate de NATO, de la 31 martie, lansand 569 de bombe, a declarat un purtator de cuvant al Statului Major, colonelul Petter Lindqvist.
La 10 iunie, Guvernul de centru-stanga, criticat dur pentru prelungirea participarii norvegiene la conflictul armat din Libia, a anuntat retragerea progresiva, pana la 1 august, a tuturor celor sase avioane de tip F-16 ale sale, stationate la baza La Sude, in Creta.
Doar opt dintre cele 28 de state membre ale Aliantei Nord-Atlantice au participat la bombardamentele destinate apararii populatiilor civile de atacurile fortelor loiale liderului libian, colonelul Muammar Kadhafi, de cand NATO a preluat comanda operatiunilor, la 31 martie, si anume Norvegia, Marea Britanie, Franta, Canada, Belgia, Danemarca, Italia si Statele Unite.
Londra si-a suplimentat contributia, cu patru avioane de vanatoare de tip Tornado, compensand retragerea avioanelor norvegiene.
Potrivit NATO, plecarea avioanelor de vanatoare norvegiene nu va afecta ritmul operatiunilor aeriene. In prezent, avioanele de vanatoare efectueaza peste 100 de misiuni pe zi, dintre care aproximativ jumatate au ca scop lovirea unor tinte.

×