x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nou bilanţ al cutremurului din Turcia: 264 de morţi şi 1.300 de răniţi

Nou bilanţ al cutremurului din Turcia: 264 de morţi şi 1.300 de răniţi

24 Oct 2011   •   10:52
Nou bilanţ al cutremurului din Turcia: 264 de morţi şi 1.300 de răniţi

Seismul cu magnitudinea 7,2 pe scara Richter, care a zguduit duminica provincia Van din estul Turciei, s-a soldat cu 264 de morti si circa 1.300 de raniti, conform unui nou bilant prezentat astazi de ministrul turc de interne Idris Naim Sahin.

De asemenea, autoritatile pentru situatii de urgenta au precizat ca seismul a provocat distrugerea a 970 de cladiri in zona epicentrului.

Pierderile de vieti omenesti s-au inregistrat in principal in orasul Van, capitala provinciei cu acelasi nume, si in districtul Ercis, zona cea mai afectata, anunta AFP, citata de Agerpres.

Acest seism cu magnitudinea de 7,2 este cel mai puternic produs in ultimii ani in Turcia, tara care s-a confruntat frecvent cu cutremure de mare intensitate.

La Ercis, aglomerare de aproape 100.000 de locuitori, s-au inregistrat pagube masive si numerosi locuitori au parasit orasul lipsit de electricitate si apa.

In orasele Van si Ercis, cele mai apropiate de la locul epicentrului, salvatorii depun mari eforturi pentru a-i ajuta pe posibilii supravietuitori prinsi sub daramaturi. Ei au lucrat toata noaptea, pe un frig patrunzator, la lumina tortelor sau a generatoarelor, in timp ce numerosi supravietuitori si-au petrecut noaptea in corturi sau sub cerul liber. Semiluna rosie a ridicat corturi in aceste localitati si a distribuit provizii.

Organizarea eforturilor de ajutorare a victimelor pare mai eficienta in comparatie cu precedentele seisme din Turcia, comenteaza AFP. Sute de salvatori insotiti de caini incearca inca, la aproape 24 de ore dupa violentul seism de duminica, sa descopere supravietuitori.

Oamenii incearca si ei sa puna umarul la acest efort, catarandu-se pe bucatile de beton in cautarea unor eventuali supravietuitori. Politia face insa eforturi sa-i indeparteze pe curiosi si pe eventualii hoti, pentru a face loc salvatorilor.

In general imobilele cu mai multe etaje au fost distruse, in timp ce locuintele cu un singur etaj au ramas intacte, mai noteaza AFP.

Doua violente seisme in regiuni industrializate din nord-vestul Turciei s-au soldat cu circa 20.000 de morti in 1999. In 1976, un cutremur de pamant s-a soldat cu 3.800 de morti in provincia Van, cu populatie majoritar kurda.



×
Subiecte în articol: turcia turcia cutremur