x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noua Comisie Europeană, aprobată

Noua Comisie Europeană, aprobată

28 Noi 2019   •   11:55
Noua Comisie Europeană, aprobată
Sursa foto: Fred MARVAUX

Noua Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, a fost aprobată miercuri cu o largă majoritate de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, informează agenţiile de presă internaţionale.

Viitorul executiv comunitar, al cărui mandat va începe la 1 decembrie 2019 şi se va încheia la 31 octombrie 2024, a fost învestit cu 461 de voturi „pentru”, 157 de voturi „împotrivă” şi 89 de abţineri. După ce ea însăşi a fost aleasă la limită, în iulie, la o diferenţă de doar nouă voturi, Ursula von der Leyen a beneficiat de această dată de o marjă confortabilă, scrie AFP. Grupurile politice care au votat pentru ea au avertizat-o totuşi că nu îi dau un „cec în alb”, după cum a spus şeful liberalilor de la „Renew Europe”, Dacian Cioloş. Votul pentru învestitură nu a fost secret, favorizând disciplina în cadrul grupurilor dintr-un Parlament European puternic reînnoit, mai fragmentat şi care şi-a arătat dinţii în timpul audierilor comisarilor. Noul executiv european va avea un număr record de 12 femei, faţă de nouă în comisia la final de mandat a lui Jean-Claude Juncker. Intrarea în funcţiune a noii Comisii a fost întârziată cu o lună faţă de data iniţială, fiind prevăzută acum să aibă loc la 1 decembrie.

 

Între candidaţii de comisari respinşi - trei, o cifră fără precedent - un Brexit încă în aşteptare şi portofolii cu titulaturi controversate, naşterea echipei fostului ministru al Apărării al Angelei Merkel a fost dificilă.

 

 

×