x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noua Constituţie din Coreea de Nord cuprinde sintagma "stat înarmat nuclear"

Noua Constituţie din Coreea de Nord cuprinde sintagma "stat înarmat nuclear"

01 Iun 2012   •   16:18
Noua Constituţie din Coreea de Nord cuprinde sintagma "stat înarmat nuclear"

Noua Constitutie a Coreei de Nord, revizuita intr-o sesiune parlamentara pe 13 aprilie, proclama tara drept un stat inarmat nuclear, au anuntat vineri unii analisti, dupa ce textul a fost postat in noaptea de joi spre vineri pe un site oficial, relateaza Daily Mail in editia electronica.

"Presedintele Comisiei Nationale de Aparare, Kim Jong-Il a transformat patria noastra intr-un stat cu o ideologie politica invincibila, un stat inarmat nuclear si o putere militara de neimblanzit, deschizand calea construirii unei natiuni puternice si prospere", se arata in preambul. Textul, care va complica si mai mult eforturile internationale de convingere a Phenianului sa abandoneze inarmarea nucleara, a fost postat pe site-ul "Naenara" (Natiunea Mea). Constitutia anterioara, revizuita ultima data pe 9 aprilie 2010, nu continea expresia "stat inarmat nuclear".

Phenianul a revizuit Legea fundamentala in urma mortii, in decembrie, a lui Kim Jong-Il, pentru a consacra realizarile acestuia, succedat la putere de catre fiul sau Kim Jong-Un.

Coreea de Nord dezvolta arme nucleare de mai multi ani. Potrivit pozitiei oficiale a regimului, tara are nevoie de aceste arme pentru a se apara de amenintarea nucleara a Statelor Unite, insa, in principiu, doreste sa renunte la inarmarea nucleara. Conform unui acord din 2005 cu sase state, Phenianul s-a angajat sa renunte la programele sale nucleare, in schimbul unor beneficii economice si diplomatice si unor garantii de securitate. insa negocierile privind aplicarea acordului au fost blocate incepand din decembrie 2008. in 2006 si 2009, Nordul a efectuat doua teste nucleare.

"Acest lucru arata clar ca Phenianul nu intentioneaza sa renunte, in niciun caz, la programele sale nucleare", a declarat Cheon Sung-whun de la Korea Institute for National Unification. "Daca i se va cere, la masa negocierilor, sa renunte la inarmarea nucleara, Coreea de Nord va raspunde ca acest lucru ar reprezenta o incalcare a Constitutiei", a subliniat el.

Constitutia revizuita "aduce cu siguranta vesti proste participantilor la negocierile intre cele sase parti", a declarat profesorul Kim Keun-Sik de la Universitatea Kyungnam din Changwon. "Va fi mai greu ca Nordul sa fie convins sa renunte la inarmarea nucleara pe cale diplomatica", a continuat acesta. insa, in opinia sa, nu trebuie acordata prea multa atentie laudelor la adresa lui Kim Jong-il, noul statut arogat prin Constitutie "abia daca poate fi interpretat ca un mesaj ca (tara) isi va continua programul nuclear cu orice pret", legea putand fi amendata oricand doreste conducatorul.

×