x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nouă ţări membre UE menţin, până la sfârşitul lui 2013, restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari

Nouă ţări membre UE menţin, până la sfârşitul lui 2013, restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari

06 Ian 2012   •   13:58
Nouă ţări membre UE menţin, până la sfârşitul lui 2013, restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari

Italia si Republica Ceha au informat Comisia Europeana ca vor aplica deplin de la 1 ianuarie 2012 legislatia UE privind libera circulatie in cazul lucratorilor romani si bulgari. Alte noua state, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Belgia, Franta, Luxemburg, Malta, Olanda si Austria au notificat executivul UE ca vor mentine, partial sau total, restrictiile pana la finalul lui 2013, au confirmat vineri, pentru Agerpres, surse comunitare.

Prima tara dintre cele avand in vigoare pana la 31 decembrie 2011 restrictii pentru lucratorii romani si bulgari si care au notificat Comisia a fost Marea Britanie, la 24 noiembrie, fiind urmata de Irlanda (15 decembrie), Germania (21 decembrie), Belgia, Luxemburg, Malta, Austria (22 decembrie), Franta si Olanda (23 decembrie).

Toate cele noua state membre care au trimis notificari CE au oferit executivului comunitar explicatii privind evaluarea asupra unei perturbari grave a pietei fortei de munca sau a pericolului unei astfel de perturbari. Daca notificarile nu ar fi fost trimise inainte de 1 ianuarie 2012, lucratorilor romani si bulgari li s-ar fi aplicat de la acea data legislatia UE privind libera circulatie.

Conform acelorasi surse, desi Comisia Europeana nu trebuie sa autorizeze statele membre pentru continuarea aplicarii restrictiilor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor intentioneaza sa-si prezinte punctul de vedere privind notificarile statelor respective si explicatiile lor intr-o reuniune a Consiliului EPSCO (munca, afaceri sociale, sanatate si protectia consumatorilor). In urma cu trei zile, Ryan Heath, purtator de cuvant al CE, declarase ca executivul UE urma sa analizeze in cursul acestei saptamani notificarile primite de la cele noua state.

Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE le permite tarilor UE-25 (tarile fondatoare si cele care au aderat la UE pana la 1 ianuarie 2007) sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din Romania si Bulgaria pe pietele lor de forta de munca pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a muncii in UE.

Perioada de tranzitie generala de sapte ani este impartita in trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). In decursul acestei perioade, o clauza de salvgardare permite unui stat membru sa reintroduca restrictiile daca exista perturbari grave pe piata fortei de munca sau pericolul acestora (asa cum a procedat Spania la 22 iulie acest an). Masurile tranzitorii se vor incheia in mod irevocabil la 31 decembrie 2013.

In privinta Spaniei, guvernul de la Madrid a decis in 22 iulie sa suspende unilateral legislatia europeana privind libera circulatie a lucratorilor romani, ca urmare a unei perturbari grave generalizate a pietei fortei de munca si i-a cerut Comisiei, asa cum prevede clauza de salvgardare, sa declare suspendata legislatia UE in domeniu. Executivul UE a aprobat cererea Spaniei in 11 august, autorizand tara sa restrictioneze temporar accesul pe piata interna a fortei de munca pentru lucratorii romani pana in 31 decembrie 2012 ca urmare a unei perturbari grave a pietei muncii, caracterizate de o rata a somajului record in UE si de o incetinire a redresarii economice.

Intrucat autorizarea de catre CE a reintroducerii restrictiilor potrivit clauzei de salvgardare este valabila pana la 31 decembrie 2012, Spania nu trebuie sa notifice Comisia inca o data in legatura cu perturbarile grave ale pietei muncii sau cu pericolul unor astfel de perturbari. Restrictiile reintroduse nu se aplica cetatenilor romani care erau deja activi la 22 iulie 2011 pe piata spaniola a fortei de munca sau care erau inregistrati ca fiind in cautarea unui loc de munca, de catre Serviciile publice spaniole pentru ocuparea fortei de munca.

×