x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noua Zeelandă este „indiscutabil rasistă”, potrivit prim-ministrului țării

Noua Zeelandă este „indiscutabil rasistă”, potrivit prim-ministrului țării

11 Apr 2018   •   10:33
Noua Zeelandă este „indiscutabil rasistă”, potrivit prim-ministrului țării

Prim-ministrul neozeelandez, Jacinda Ardern, a admis că ţara sa este "indiscutabil" rasistă, exprimându-şi în acelaşi timp mândria faţă de eforturile de combatere a acestei probleme, relatează miercuri AFP. 

Ardern a reacţionat la afirmaţiile regizorului din Noua Zeelandă Taika Waititi, un maori, care şi-a acuzat ţara de rasism într-un interviu. 

"Cred că Noua Zeelandă este cel mai bun loc din lume, dar este un loc rasist", a declarat săptămâna trecută autorul filmului ''Thor: Ragnarok'', într-un interviu acordat revistei britanice Dazed & Confused. "Există oameni care refuză să pronunţe corect nume maori. Ei au un comportament discriminatoriu faţă de polinezieni", a adăugat Waititi, spunând că el însuşi a fost victima unor remarci rasiste. 

Aceste comentarii au declanşat o dezbatere aprinsă în Noua Zeelandă, în timp ce unii l-au susţinut pe realizator, alţii au spus că el a exagerat o problemă mult mai gravă în alte ţări. 

"Cred că ar fi greu de găsit o ţară unde rasismul nu există", a declarat Ardern la canalul TV3, înainte de a recunoaşte că Noua Zeelandă nu face excepţie. "Noua Zeelandă este una dintre aceste ţări? Indiscutabil. Este rasismul prezent în majoritatea ţărilor? Indiscutabil. Putem face mai bine? Da". "Sunt foarte mândră de eforturile depuse în fiecare zi pentru a face mai bine", a adăugat ea. 

La sfârşitul anului 2016, Noua Zeelandă a anunţat că a scos de pe hartă numele de locuri ce conţin termenul "negru". 

Trei localităţi din Alpii de Sud din Insula de Sud au fost redenumite folosind termeni împrumutaţi din limba maori. 

Nigger Stream a devenit Pukio Stream, Niggerhead a fost transformat în Tawhai Hill şi Nigger Hill în Kanuka Hills.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: noua zeelandă rasism jacinda ardern