x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noul Guvern austriac a depus jurământul. Austria are cel mai tânăr ministru de Externe din Europa

Noul Guvern austriac a depus jurământul. Austria are cel mai tânăr ministru de Externe din Europa

de Istvan Deak    |    16 Dec 2013   •   16:27
Noul Guvern austriac a depus jurământul. Austria are cel mai tânăr ministru de Externe din Europa

Noul Guvern austriac de coaliţie, format din social-democraţi şi conservatori, a depus luni jurământul în faţa preşedintelui ţării, Heinz Fischer, după două luni şi jumătate de la alegerile la care cele două partide au obţinut cele mai bune rezultate.

Cancelarul social-democrat (SPOe), Werner Faymann, a obţinut un nou mandat, iar vicecancelar a rămas conservatorul Michael Spindelegger (OeVP).

Cei 16 membri ai Guvernului — opt de la SPOe, şase de la OeVP şi doi independenţi numiţi de OeVP — au fost primiţi la Palatul Hofburg din Viena de către şeful statului, care a apreciat ca fiind ''logică'' această ''mare coaliţie'', o formă obişnuită de guvernare în Austria de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

La alegerile legislative din 29 septembrie, SPOe a obţinut cel mai bun scor, 26,82 % din voturi, iar OeVP — 23,99 %.

Cel mai tânăr ministru

La numai 27 de ani, Sebastian Kurz a devenit ministru de Externe al Austriei, cel mai tânăr şef al diplomaţiei din Europa. O frumoasă promovare pentru o stea în ascensiune a partidului conservator OVP, după cum comentează presa internaţională.

Nominalizarea vienezului cu părul blond şi faţa uşor feminină, care şi-a făcut un nume ca secretar de stat la Integrare, a suscitat câteva critici, dată fiind lipsa sa de experienţă diplomatică. Dar ele au fost mai puţin acerbe decât în 2011, când acesta a intrat în Guvern.

Cum şi-a câştigat credibilitatea

Pentru că de atunci, studentul la Drept, care şi-a întrerupt studiile, şi-a câştigat credibilitatea graţie angajării sale şi reuşitelor sale, printre care se numără măsuri în favoarea integrării musulmanilor şi obligativitatea a se cunoaşte limba germană înaintea intrării în şcoală.

“Portofoliul Integrării nu a fost unul uşor. Ca secretar de stat, el a reuşit să schimbe maniera de a discuta despre imigraţie”, înlocuind noţiunea de ameninţare printr-o cultură a efortului, a declarat politologul Peter Ulram, de la Institutul Ecoquest.

Popularitate

Seducător atât pentru stânga, cât şi pentru dreapta, Sebastian Kurz a fost cel mai popular dintre membrii Guvernului care şi-a încheiat mandatul, şi, în opinia multor observatori, are un profil de viitor cancelar.

Sebastian Kurz a calificat numirea sa drept “o şansă” şi “o mare provocare”.

Este şi opinia politologului Anton Pelika, care afirmă că Sebastian Kurz poate surprinde, mai ales dată fiind absenţa unui profil clar al politicii externe şi europene a Austriei din ultimii ani”.

Politică externă

Austria a surprins oarecum Europa în această vară, după ce a decis retragerea rapidă a căştilor sale albastre din Platoul Golan, după 40 de ani de prezenţă. Şi, dacă ţara pledează pentru integrarea ţărilor din Balcani în Europa,  în schimb aceasta se arată relativ discretă pe scena politică a Uniunii Europene, mai puţin când vine vorba despre apărarea anumitor interese naţionale, cum ar fi secretul bancar.

Intrat în OVP din adolescenţă, Sebastian Kurz a preluat şefia tinerilor conservatori în 2009, a devenit apoi consilier municipat la Viena după numai un an, secretar de stat în 2011, iar acum şef al diplomaţiei austriece şi cel mai tânăr ministru austriac din 1945 până acum.


×
Subiecte în articol: austria guvern ministru de externe europa