x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noul premier croat, ironizat pentru cunoaşterea deficitară a limbii ţării sale

Noul premier croat, ironizat pentru cunoaşterea deficitară a limbii ţării sale

26 Ian 2016   •   18:50
Noul premier croat, ironizat pentru cunoaşterea deficitară a limbii ţării sale

Deşi o regulă nescrisă spune că un guvern proaspăt instalat are dreptul la un răgaz de o sută de zile înainte de a i se critica primele măsuri, umorul croaţilor nu scuteşte de ironii executivul de dreapta instalat vineri, condus de un premier tehnocrat care însă are probleme cu limba croată şi ai cărui miniştri au chemat preoţi să le binecuvânteze noile birouri, comentează marţi agenţia EFE.

'Turiştii străini fug din Croaţia. Le e frică să nu fie numiţi prim-miniştri', este gluma distribuită pe reţelele de socializare cu referire la premierul Tihomir Oreskovic, în vârstă de 49 de ani, care şi-a trăit cea mai mare parte a vieţii în străinătate şi prin urmare se exprimă cu dificultate în limba ţării sale natale.

De fapt, el a trăit numai doi ani în Croaţia, şi aceştia când era mic copil, atunci când a plecat împreună cu familia sa în Canada, unde şi-a construit o carieră de succes în industria farmaceutică.

Însă până cu câteva săptămâni în urmă, Tihomir Oreskovic era total necunoscut în Croaţia. După ce alianţa de centru-dreapta ce a câştigat alegerile legislative l-a însărcinat să formeze guvernul, în primul său mesaj public a promis să slujească 'clădirile' croate, confundând doi termeni din limba croată care pentru un străin pot părea asemănătoare, respectiv 'gradjani' (cetăţeni) şi 'gradjevine' (clădiri).

'Clădirile croate cer alegeri anticipate', a fost replica hazlie pe care el a primit-o a doua zi scrisă cu vopsea pe clădiri din capitala Zagreb. La rândul său, un portal satiric a publicat un anunţ ce menţionează că noul executiv are nevoie să angajeze mulţi traducători, întrucât premierul nu ştie limba croată, iar puţini dintre miniştrii săi vorbesc engleza.

Între timp, pe reţelele de socializare au apărut tot mai multe comentarii despre noul guvern şi noul premier, care, pe lângă problemele de limbă, pare nici să nu ştie foarte multe despre Croaţia. Un filmuleţ în care un chitarist îl parodiază pe Oreskovic cu un cântec ce amestecă croata cu engleza şi promite aducerea prosperităţii canadiene în Croaţia are deja aproape 200.000 de distribuiri pe Facebook.

Un alt material satiric face referire la anunţul noului ministru al veteranilor de război, ultranaţionalistul Mijo Crnoja, privind crearea unui registru al 'agresorilor Croaţiei' şi încă unul al 'trădătorilor de ţară'. În primul se vor regăsi sârbii care au luptat împotriva croaţilor în războiul de la începutul anilor '90, dar în al doilea nu este clar cine va figura. Totuşi, circa 7.000 de croaţi s-au înscris voluntar pe internet într-un 'registru al trădătorilor', recunoscând că au prieteni sârbi ori că urmăresc partidele jucătorului de tenis sârb Novak Djokovic.

Dar şi faptul că aproape toţi membrii guvernului sunt catolici practicanţi şi mulţi dintre ei au chemat preoţi să le binecuvânteze noile birouri este un alt subiect de glume, pe internet apărând montaje foto în care parlamentul şi sediul guvernului apar transformate în biserici şi altare.

×