x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noul preşedinte al Ungariei este Janos Ader, aliatul lui Viktor Orban

Noul preşedinte al Ungariei este Janos Ader, aliatul lui Viktor Orban

de Istvan Deak    |    02 Mai 2012   •   10:45
Noul preşedinte al Ungariei este Janos Ader, aliatul lui Viktor Orban

Parlamentul de la Budapesta si-a dat votul, miercuri dimineata, pentru alegerea noului presedinte al tarii, Janos Ader (52 de ani), desemnat la 16 aprilie de catre premierul Viktor Orban pentru a-i urma in functie lui Pal Schmitt, demisionar din cauza unui scandal de plagiat privind teza sa de doctorat prezentata acum 20 de ani.
"Sarcina cea mai importanta a lui Ader va fi de a intari noua Constitutie ungara', a anuntat atunci purtatorul de cuvant al Guvernului.

Dintre cei 307 de parlamentari si-au exprimat votul (secret) doar 305.

Dintre acestea, trei voturi au fost anulate. Ader, actualmente europarlamentar, un apropiat de-ai premierului Orban si co-fondator al partidului la putere Fidesz, a primit 262 de voturi pentru si 40 impotriva. Dupa validarea votului, el a depus juramantul si se va instala la Palatul prezidential "Sandor' in data de 10 mai.

Mandatul de parlamentar european este valabil pana in anul 2017, Ader avand acum la dispozitie 60 de zile pentru a renunta la acesta. Janos Ader a fost singurul candidat la functia prezidentiala, dupa ce Opozitia nu a reusit sa obtina semnaturile a o cincime dintre parlamentari pentru a desemna un contracandidat. Investirea sa in functie a fost indelung aplaudata de membrii coalitiei guvernamentale.
Aliat de circa 24 de ani al lui Viktor Orban, Ader este de profesie jurist. Intre 2002 si 2006, a fost seful grupului parlamentar al Fidesz, intre 1998 si 2002 a fost presedinte al Legislativului ungar.
In Ungaria, presedintele este ales de Parlament. Potrivit reglementarilor in vigoare, un candidat este prezentat Legislativului cu recomandarea a 78 de deputati, iar pentru alegerea lui este nevoie de votul a doua treimi dintre parlamentari, majoritate detinuta in prezent de alianta aflata la guvernare.

Functia de presedinte in Ungaria este una in mare parte protocolara, chiar daca presedintele este seful Armatei.

Prima deplasare in strainatate a lui Janos Ader va avea loc sambata si duminica in Slovacia, unde va reprezenta Ungaria la o reuniune a tarilor din Grupul de la Visegrad (Polonia, Republica Ceha, Slovacia si Ungaria).

×