x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noul preşedinte austriac vrea să depăşească fractura politică a ţării

Noul preşedinte austriac vrea să depăşească fractura politică a ţării

23 Mai 2016   •   22:00
Noul preşedinte austriac vrea să depăşească fractura politică a ţării
Sursa foto: wikimedia.org

Noul şef de stat austriac, Alexander Van der Bellen, care l-a învins la limită pe adversarul său de extremă dreapta, şi-a luat angajamentul luni "să fie un preşedinte deasupra partidelor" pentru a reprezenta "în toată diversitatea sa" o ţară ale cărei diviziuni au fost dezvăluite de scrutinul desfăşurat duminică, relatează AFP şi EFE.

"Voi fi, bineînţeles, un preşedinte deasupra partidelor, pentru toţi", a declarat Alexander Van der Bellen în prima sa intervenţie publică, la Viena, după anunţul victoriei sale în turul secund al prezidenţialelor.

El a adăugat că vrea "să acţioneze pentru a câştiga încrederea alegătorilor lui Norbert Hofer", adversarul său de extrem dreapta (FPOe) pe care l-a devansat cu 0,6 procente.

"S-a vorbit mult despre liniile de fractură din această ţară, dintre bărbaţi şi femei, oraşe şi sate, bogaţi şi sărăci. Putem, de asemenea, considera asta ca faptul că suntem cele două jumătăţi care alcătuiesc Austria şi că fiecare jumătate este la fel de importantă ca cealaltă", a adăugat acest fost lider al Verzilor care a candidat ca independent.

"Acum, trebuie să ne ocupăm de Austria în toată diversitatea sa", a subliniat el în cursul unei întâlniri cu reprezentanţii presei.

În Austria, preşedintele nu intervine în administrarea treburilor curente ale ţării, însă dispune de prerogative importante ca aceea de a revoca guvernul, o opţiune pe care nu a exclus-o candidatul FPOe, "în ultimă instanţă".

După numărarea luni a voturilor prin corespondenţă, Alexander Van der Bellen, un fost profesor universitar în vârstă de 72 de ani, a obţinut 50,3% din sufragii, cu un avans de 31.026 de voturi în faţa adversarului său, Norbert Hofer, care a strâns 49,7% din sufragii.

El va fi primul preşedinte al ţării care nu provine din rândul celor două mari partide, social-democraţii (SPOe) şi conservatorii (OeVP), dominante pe scena politică austriacă după 1945 şi care în prezent se află la guvernare într-o mare coaliţie.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: austria presedinte