x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nu e glumă: Pescăruşii mănâncă balene de vii! (VIDEO)

Nu e glumă: Pescăruşii mănâncă balene de vii! (VIDEO)

30 Aug 2012   •   11:42
Nu e glumă: Pescăruşii mănâncă balene de vii! (VIDEO)

Autoritatile argentiniene preconizeaza declansarea unei vanatori intensive de pescarusi, care au devenit o problema reala pentru populatia de balene din golful Peninsulei Valdez (Patagonia).

In urma cu 8 ani, pescarusii din zona au descoperit ca pielea balenelor nu e impenetrabila. Cand balenele ies la suprafata apei, pentru a respira, pescarusii se infig cu ghearele si ciocul in corpul lor, cauzandu-le rani, din care, ulterior, smulg bucati de grasime subcutanata.

Ca sa se apere de atacurile tot mai dese ale pescarusilor, balenele si-au modificat comportamentul, iesind acum din imersiune doar atat timp cat le este necesar pentru o scurta respiratie, de unde, inainte, petreceau minute in sir 'baletand' la suprafata apei.

Fenomenul a devenit o problema pentru economia locala, fiindca, anual, intre lunile iulie si decembrie, cand balenele migreaza in golf pentru reproducere, mii de turisti vin pentru a naviga alaturi de ele. Or, din moment ce balenele nu mai fac spectacol, atractivitatea zonei este in scadere.

Prin urmare, la propunerea unui specialist al Centrului National Patagonia – o agentie de protectie a mediului subventionata de guvern, a fost adoptat un plan de actiune cu durata de 100 de zile, rastimp in care vor fi impuscati pescarusii care ataca balenele.

De partea lor, reprezentantii GreenPeace sustin ca masura nu va da roade, singura solutie fiind reducerea populatiei de pescarusi, prin imputinarea resurselor de hrana – deseurile din gropile de gunoi deschise, in speta resturile de peste pe care pescarii le arunca in zona.

×