x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Nu ne vom schimba comportamentul”, răspunde Kremlinul Londrei

„Nu ne vom schimba comportamentul”, răspunde Kremlinul Londrei

07 Iun 2019   •   12:31
„Nu ne vom schimba comportamentul”, răspunde Kremlinul Londrei

Rusia 'nu îşi va schimba comportamentul' în sensul cerut de Londra pentru a ameliora relaţiile dintre cele două state, aflate la un nivel foarte scăzut după cazul Skripal, a indicat vineri Kremlinul, transmit AFP şi Reuters.

'Nu, nu ne vom schimba comportamentul, pentru că singurul lucru pe care îl vrea Rusia sunt relaţii avantajoase, bazate pe interese reciproce', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, insistând că 'nu există nimic reprobabil în această conduită'. 'Însă cei care se comportă altfel afectează relaţiile bilaterale şi vedem consecinţele acestui fapt', a adăugat Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.

Preşedintele rus Vladimir Putin a adresat joi un apel la 'întoarcerea paginii legate de spioni' în relaţiile cu Londra.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic Theresa May a replicat că 'modelul de comportament al Rusiei, de agresiune şi destabilizare, îi subminează pretenţiile de a fi un partener internaţional responsabil', şi a chemat Moscova 'să-şi schimbe comportamentul'.

Serghei Skripal, fost colonel în serviciile de informaţii ruse, condamnat pentru spionaj în favoarea Marii Britanii şi eliberat apoi la schimb cu alţi agenţi dubli, a fost găsit în stare de inconştienţă, împreună cu fiica sa, Iulia, pe o bancă dintr-un parc din Salisbury, sudul Angliei, pe 4 martie 2018.

Londra a acuzat serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU) de tentativă de otrăvire a celor doi Skripal cu un agent neurotoxic.

Moscova a negat orice implicare în acest caz, care a condus la cel mai mare val de expulzări reciproce de diplomaţi din istoria recentă şi la noi sancţiuni americane împotriva sa.

Înaintea cazului Skripal, relaţiile dintre Moscova şi Londra erau deja serios afectate de decesul lui Aleksandr Litvinenko, fost agent secret rus, otrăvit cu poloniu radioactiv în 2016, autorităţile britanice acuzând Rusia de acest atac.

În afara cazurilor de spionaj, Londra şi Moscova au poziţii divergente în numeroase dosare internaţionale, de la conflictul sirian la criza din Ucraina.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: londra Kremlin