x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nu numai sovieticii! Sute de mii de femei germane, violate de trupele aliate dupa razboi

Nu numai sovieticii! Sute de mii de femei germane, violate de trupele aliate dupa razboi

07 Mar 2015   •   15:30
Nu numai sovieticii! Sute de mii de femei germane, violate de trupele aliate dupa razboi

Un istoric german pretinde ca trupele aliate s-au comportat identic cu cele sovietice, sute de mii de femei germane fiind violate in teritoriile controlate.

Intr-o noua carte ce trateaza perioada istorica a ocuparii Germaniei de catre trupele aliate si sovietice, imediat dupa Cel De Al Doilea Razboi Mondial, profesorul Miriam Gerhardt, un istoric bine vazut in mediile academice germane, incearca sa schimbe perceptia generala asupra faptului ca, in acea vreme, numai trupele sovietice ar fi comis violuri in masa in randul femeilor.

"Presupunerea ca soldatii trupelor aliate nu ar fi facut astfel de lucruri s-a dovedit a fi neadevarata. Metodele si violentele violurilor comise, din cate am vazut, nu a existat nicio diferenta intre soldatul american si cel al Armatei Rosii", declara istoricul german.

Ipoteza profesorului Gerhardt se bazeaza pe marturii directe din perioada respectiva.
"Cel mai trist eveniment din timpul avansarii trupelor aliate a fost momentul violurilor. Au fost trei, o femeie maritata, una celibatara si o fata de 16 ani si jumatate, toate comise de soldati americani beti", nota in jurnalul parohiei sale, in iulie 1945, Fr Andreas Weingand, un preot catolic german din Bavaria.

De asemenea istoricul a cercetat datele de recensamant al populatiei, privind "copii razboiului" – copii ilegitimi, avand mame germane si tatii soldati din trupele aliate. Asfel, istoricul concluzioneaza ca daca au exista o proportie de 100 de violuri comise la fiecare copil nascut in urma unui astfel de raport sexual, atunci cifra violurilor comise de aliati in teritoriile germane ocupate se ridica la 190.000.

De partea cealalta, prof. Antony Beevor, un istoric american, autor al lucrarii Cel De Al Doilea Razboi Mondial, considera ca datele prezentate sunt bazate pe o metodologie ridicola.
"Este aproape imposibil sa prezinti cifre in aceasta cauza, dar tind sa cred ca "sute de mii", reprezinta o mare exagerare. In privinta copiilor ilegitimi, pot spune ca au existat numeroase cazuri de "sex voluntar", au fost numeroase cazuri de fraternizare, numeroase tinere germane, asteptand soldatii la portile taberelor de campare", spune Antony Beevor.

Beevor mai afirma ca dintre aliati, trupele britanice sunt responsabile de cele mai putin numeroase cazuri de viol, si asta, nu din cauza moralitatii sau respectului pentru femei, ci din cauza disciplinei impuse de Politia Militara britanica.
telegraph.co.uk


×