x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Nu sunt sigur ca veti fi membri ai Uniunii in 2007"

"Nu sunt sigur ca veti fi membri ai Uniunii in 2007"

05 Mar 2004   •   00:00
"Nu sunt sigur ca veti fi membri ai Uniunii in 2007"

Parlamentarul european olandez Bob van den Bos a acceptat sa vorbeasca, pentru cititorii "Jurnalului National", despre recenta criza in care a intrat Romania pe traseul aderarii la Uniunea Europeana si despre ce crede ca ar trebui sa faca Guvernul de la Bucuresti pentru ca Romania sa devina membru al UE in 2007, asa cum prevad scenariile optimiste.

  • Jurnalul National: Exista voci in Romania care sustin ca tot scandalul recent creat in jurul eventualei suspendari a negocierilor Romaniei cu Uniunea Europeana n-a fost decat o "sperietoare" menita sa determine Guvernul sa grabeasca reformele. Cum comentati astfel de afirmatii?

    Bob van den Bos: Sunt incorecte. Ne gandeam serios sa suspendam negocierile. Unii membri ai Parlamentului sunt pentru, dar, dupa discutii, am decis sa nu propunem aceasta masura, ci sa trimitem un mesaj foarte clar Guvernului roman, in care sa spunem ca suntem dezamagiti de progresele facute pana acum si ca il incurajam sa accelereze reformele.

  • Ati fost de acord cu amendamentul care propunea suspendarea negocierilor?

    Cred ca majoritatea membrilor Parlamentului n-ar fi fost de acord ca Romania sa primeasca un cartonas rosu, ci mai degraba un cartonasde un galben foarte inchis. Am fost de la inceput in favoarea acestui cartonas galben.

    "Principala problema e coruptia"

  • Care este cea mai mare problema a Romaniei?

    Principalul obstacol este coruptia. Din ce vedem noi, fenomenul este endemic in Romania, la toate nivelurile societatii, de la cel politic pana in strada. Nu am vazut nici un progres real in acest domeniu. A doua problema este sistemul juridic, care are nevoie de reforma, si nu am vazut aceasta reforma.

  • De unde va parvin informatiile despre Romania?

    Din mai multe parti, organizatii pentru apararea drepturilor omului, surse personale, oameni care traiesc in Romania, unii chiar din clasa politica.

  • Ati cunoscut pana acum vreun membru al Executivului de la Bucuresti?

    Avem intalniri cu membrii misiunii Romaniei la UE, am fost si in Romania si am discutat cu mai multe autoritati, m-am intalnit cu partide politice... Unii m-au impresionat pozitiv, altii negativ, dar nu vreau sa dau nume. As putea, dar prefer sa nu o fac.

    "Aveti nevoie de un guvern mai activ"

  • Care este impresia dumneavoastra despre Romania?

    Are un urias potential, un popor extraordinar, dar are nevoie de mai multa stabilitate politica si de un guvern mai activ. Sunt sigur ca va fi membru al UE, dar nu sunt sigur ca va reusi asta in 2007. Sigur, este bine venita, dar cred ca Guvernul trebuie sa se straduiasca mult mai mult. Inca este posibil, dar au aparut indoieli.

    "Presedintia olandeza va va incuraja"

  • Olanda urmeaza la presedintia UE. Credeti ca Romania nu va reusi sa incheie negocierile in timpul mandatului sau?

    Presedintia olandeza va incuraja Guvernul sa se straduiasca mai mult decat pana acum. Va avea o atitudine constructiva, pozitiva. Dar va trebui sa vada rezultate concrete, asta conteaza cel mai mult acum.

  • Cum vedeti prognoza pentru Bulgaria?

    E mult mai buna, in comparatie cu a Romaniei. Repet: trebuie sa faceti mai multe eforturi ca sa ajungeti din urma Bulgaria. Altfel, sunt sanse ca Bulgaria sa se alature UE in 2007, iar Romania nu. Vream sa evitam asta. Suntem in favoarea aderarii comune a celor doua tari.

  • Daca nu va fi 2007, cand?

    E greu de spus. Va fi in momentul in care Romania va indeplini toate cerintele, mai ales cele referitoare la criteriul politic, va rezolva problema coruptiei, a justitiei, a libertatii presei si a adoptiilor. Imediat ce aceste probleme vor fi puse la punct, Romania poate deveni membru, indiferent daca asta se va intampla in 2004 sau in 2007.

CV
Bob van den Bos face parte din aceeasi formatiune politica din Parlamentul European ca baroana Emma Nicholson si este membru al Comitetului pentru Afaceri Externe, Drepturile Omului si Politica si Securitate Comuna din Parlament, comitet in care baroana are functia de vicepresedinte. In varsta de 57 de ani, Van den Bos este specializat in relatii internationale si detine mandatul de parlamentar european din 1999, dupa ce a servit in ambele Camere ale Parlamentului national. In afara de Comitetul pentru Afaceri Externe, olandezul este implicat si in cel pentru petitii si in Comitetul pentru Dezvoltare si Cooperare. Olanda va prelua presedintia prin rotatie a Uniunii Europene in luna iunie, dupa ce actuala detinatoare a mandatului, Irlanda, isi va incheia misiunea de sase luni.
( IRINA CRISTEA )

×
Subiecte în articol: externe romania