x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O a doua navă de război britanică a ajuns în Golf

O a doua navă de război britanică a ajuns în Golf

29 Iul 2019   •   11:14
O a doua navă de război britanică a ajuns în Golf

Un al doilea vas de război britanic a ajuns în Golf pentru a asigura securitatea navelor care utilizează strâmtoarea Ormuz, a anunţat Ministerul Apărării, în plină criză a petrolierelor între Londra şi Teheran, transmite AFP.

Distrugătorul HMS Duncan va acţiona pentru a asigura "trecerea în deplină securitate a navelor sub pavilion britanic prin strâmtoarea Ormuz împreună cu HMS Montrose", o fregată aflată deja la faţa locului, a indicat ministerul într-un comunicat publicat duminică.

"Libertatea navigaţiei în strâmtoarea Ormuz este vitală nu doar pentru Regatul Unit, ci şi pentru partenerii şi aliaţii noştri internaţionali", a subliniat ministrul Apărării, Ben Wallace.

Ministerul anunţase joi că a ordonat Marinei Regale să escorteze prin strâmtoare navele civile cu pavilion britanic.

Tensiunile s-au intensificat în această regiune strategică după retragerea SUA, în mai 2018, din acordul nuclear cu Iranul, acţiune urmată de reinstituirea unor sancţiuni dure americane contra Teheranului, şi au sporit în ultimele săptămâni după atacuri contra unor petroliere în Golf, imputate de Washington Iranului, care dezminte orice implicare.

Pe 19 iulie, în strâmtoare, Iranul a sechestrat un petrolier suedez sub pavilion britanic, Stena Impero, la 15 zile după reţinerea petrolierului iranian Grace 1 de către autorităţile britanice în largul Gibraltarului.

HMS Duncan va fi înlocuit în cursul anului de fregata HMS Kent. HMS Montrose va rămâne staţionată în Orientul Mijlociu până în 2022 în cadrul prezenţei permanente în regiune a Marinei Regale.

AGERPRES

×