x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O biografie potrivit căreia Regina Mamă a fost fiica unei bucătărese scandalizează Marea Britanie

O biografie potrivit căreia Regina Mamă a fost fiica unei bucătărese scandalizează Marea Britanie

de Mediafax    |    09 Apr 2012   •   14:34
O biografie potrivit căreia Regina Mamă a fost fiica unei bucătărese scandalizează Marea Britanie

O biografie in care se afirma ca Elizabeth Bowes Lyon, mama reginei Elizabeth a II-a, a fost fiica unei bucatarese franceze, scandalizeaza Marea Britanie, informeaza MEDIAFAX.

Lady Colin Campbell, o scriitoare nascuta intr-o familie aristocrata britanica, sustine ca o bucatareasa franceza a reprezentat "o versiune timpurie a conceptului de mama-surogat" atat pentru Elizabeth Bowes Lyon, cat si pentru fratele ei mai mic David.

Bucatareasa, "o frantuzoaica draguta si atractiva", care se numea Marguerite Rodiere, a nascut-o pe viitoarea regina Elizabeth, intrucat mama acesteia Cecilia, care nascuse deja opt copii, nu mai putea sa aiba alti urmasi.

In opinia lui Lady Colin, acest fapt explica porecla deloc flatanta "Cookie" primita de regina Elizabeth - cunoscuta ulterior sub numele de Regina Mama - de la ducele si ducesa de Windsor.

Aceste teorii sunt explicate pe larg in biografia intitulata "The Queen Mother, The untold story of Elizabeth Bowes Lyon, Who became Queen Elizabeth the Queen Mother", ce va fi pusa in vanzare in luna mai.

Publicarea unor pasaje din aceasta biografie tocmai in aceasta perioada au scandalizat deja Marea Britanie, intrucat regina Elizabeth a II-a a participat, vineri, la o slujba in memoria mamei sale, de la moartea careia s-au implinit 10 ani.

La aceasta slujba, organizata la capela St. George din castelul Windsor, au participat aproape toti membrii familiei regale, care au tinut sa aduca un omagiu fostei regine, dar si fiicei acesteia, printesa Margaret, care a murit cu doar cateva saptamani inaintea ei, in 2002.

Teoriile publicate in noua biografie au fost imediat desfiintate de expertii in istoria familiei regale britanice.

"Lady Colin Campbell promoveaza de ceva vreme aceasta teorie bizara in conversatiile si alte activitati ale sale. Trebuie sa spun ca, dupa parerea mea, este o teorie complet eronata. Trebuie doar sa privesti fotografiile cu Regina Mama si mama ei, ca sa iti dai seama ca sunt rude de sange", afirma Hugo Vickers.

"Cred ca Georgie Campbell, pe care o cunosc de multi ani, s-a confruntat cu aceeasi dificultate cu care s-au confruntat toti biografii Reginei Mama: tot ce era important s-a spus deja si e foarte greu sa gasesti ceva nou de spus. Trebuie sa spun ca nu cred deloc in teoria ei, iar fara o analiza ADN pentru a o sprijini, nu exista nicio dovada in acest sens. Consider ca este regretabil sa publici o astfel de teorie in anul in care regina sarbatoreste jubileul de diamant", a spus Michael Thornton, un alt specialist in istoria familiei regale britanice.

Data exacta in care s-a nascut Elizabeth Bowes Lyon, in august 1900, ca cea de-a patra fiica a Lordului Glamis, devenit ulterior al 14-lea Lord Earl of Strathmore si Kinghorne, a reprezentat intotdeauna un subiect controversat.

Nu este clar nici daca s-a nascut cu adevarat intr-o ambulanta in Londra sau in resedinta familiei sale din Hertfordshire.

Un alt element care i-a intrigat pe biografii britanici este motivul pentru care Regina Mama, Elizabeth Angela Marguerite Bowes Lyon, a primit la nastere un prenume francez.

Intr-o alta biografie, "The Royals", publicata de scriitoarea Kitty Kelley in Statele Unite, in 1997, se afirma ca Regina Mama a fost de fapt fiica unei cameriste galeze care a lucrat pentru familia Lordului Glamis la castelul acestuia din Scotia.

Insa Lady Colin, care a avut ea insasi o viata departe de a fi obisnuita in tinerete, fiind crescuta ca baiat, in timpul copilariei petrecute in Jamaica, spune ca mama Reginei Mama a fost, de fapt, o alta angajata a familiei Lordului Glamis.

"Adevarul este ca, in cercurile regale si aristocrate, se vorbeste de cateva decenii despre faptul ca Elizabeth Bowes Lyon, care a fost fara indoiala fiica celui de-al 14-lea Lord Earl de Strathmore si Kinghorne, nu a fost copilul sotiei acestuia Cecilia, si nici fratele ei mai mic, David, care s-a nascut la doi ani dupa ea, pe 2 mai 1902. Se presupune ca cei doi copii au fost nascuti de Marguerite Rodiere, o frantuzoaica draguta si atractiva, care a fost bucatareasa la castelul St Paul's Waldenbury si care le-a oferit Lordului si lui Lady Glamis cei doi copii dupa care Cecilia tanjea, intrucat medicii i-au interzis sa mai aiba urmasi", afirma Lady Colin.

"Asa a aparut porecla Cookie, pe care ducele si ducesa de Windsor i-au dat-o lui Elizabeth in cercurile artistocrate internationale, intrucat Elizabeth s-a dovedit a fi cel mai de temut opozant al lor", a explicat Lady Colin.

In aceasta biografie - al carei prim capitol a fost postat, in Statele Unite, pe site-ul editurii care o va publica -, Lady Colin spune ca Cecilia Glamis nu si-a revenit niciodata cu adevarat dupa moartea din 1893 a lui Violet, fiica cea mare a ei.

"Acea tragedie, fapte care se petreceau periodic in acea epoca de dinaintea aparitiei antibioticelor, s-ar putea afla la originea problemei", afirma autoarea biografiei.

Violet a murit din cauza unei insuficiente cardiace, dupa un acces de difterie, la mai putin de trei saptamani dupa ce Cecilia il nascuse pe cel mai mic fiu al ei, Michael.

"A suferit o cadere nervoasa severa, de pe urma careia nu si-a mai revenit niciodata cu adevarat. A ramas fragila, atat fizic, cat si psihic, iar dupa ce s-a intremat suficient pentru a-si face reaparitia in societate, suferea adeseori atacuri nervoase care au devastat-o pana la sfarsitul vietii", a adaugat Lady Colin.

Nu era deloc neobisnuit ca famiiile aristocrate sa faca anumite aranjamente "de tip surogat" pentru a-si mari familiile, se afirma in aceeasi biografie.

In acea perioada, in care nu existau antibiotice, mortalitatea infantila era ridicata, iar mostenitorii de sex masculin erau expusi unui risc foarte mare de a muri in razboaie. Era important ca famiile aristocrate sa isi procure "unul sau doi mostenitori de rezerva" si pentru a-i obtine apelau uneori la ajutorul servitorilor.

Controversata biografa Lady Campbell a deranjat pentru prima oara aristocratia britanica odata cu publicarea biografiei ei explozive despre printesa Diana, lansata in 1992. Intitulata "Diana In Private", acea carte a fost prima care a prezentat in premiera aspecte dezastruoase din casnicia Dianei cu printul Charles.

Lady Campbell, cunoscuta si sub numele Georgie Campbell, a publicat ulterior o a doua carte, "The Real Diana", care a dezvaluit secrete si mai "socante", inclusiv o serie de presupuse aventuri ale printesei. Considerata scandaloasa in epoca, cartea a fost desfiintata de expertii in istoria familiei regale britanice. In 2004, Lady Campbell afirma ca printesa Diana si regele Juan Carlos al Spaniei au avut o aventura in timpul unei croaziere pe mare, in august 1986.

Nascuta in 1949, in familia Ziadie, una dintre cele mai influente din Jamaica, Lady Campbell a fost inregistrata la nastere ca baiat, George William, din cauza unui "defect fizic". A fost crescuta ca baiat pana la varsta de 18 ani, cand a facut o operatie pentru a corecta acel "defect fizic".

Si-a petrecut apoi mare parte din tinerete in Statele Unite si a lucrat apoi ca model la New York, unde era privita ca o mare frumusete in cercurile aristocrate.

S-a mutat in Marea Britanie dupa ce s-a casatorit cu Colin Campbell, fratele mai tanar al celui de-al 12-lea duce de Argyll, insa mariajul lor a durat doar 14 luni.

Un ziar britanic a afirmat ulterior ca sotul ei nu stia nimic despre "defectul fizic" din trecut atunci cand s-a casatorit cu ea si a aflat de acesta abia dupa ce cativa prieteni l-au ironizat spunand ca s-a casatorit cu un travestit.

Lady Campbell a dat de atunci in judecata - cu succes - toate ziarele care sugerau acest lucru si considera ca fostul ei sot este vinovat de propagarea acestei teorii in presa.

In urma cu sapte ani, Lady Campbell a fost obligata sa isi modifice substantial o noua carte, despre o criminala nemiloasa, dupa ce una dintre cele mai bogate vaduve din lume, Lily Safra, a amenintat ca o va da in judecata. Lady Campbell si-a publicat in cele din urma acea carte, "Empress Bianc", care contine cateva aluzii, declarand insa in public ca era vorba de o carte de fictiune.

×