x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O calatorie trista catre Tiraspol

O calatorie trista catre Tiraspol

31 Aug 2004   •   00:00

Victor Petrov Popa este fiul lui Tudor Petrov Popa, unul dintre romanii din grupul Ilascu inchisi la Tiraspol in 1992. Baiatul avea 4 ani atunci si nu-si mai aminteste cum arata tatal sau in libertate. Acum are aproape 16 si trebuie sa mai astepte pana in 2006 ca sa-si vada tatal acasa.

ANA-MARIA LUCA

Adolescentul blond vorbeste romaneste cu un usor accent ru-sesc. Pentru ca de mic a trebuit sa invete in primul rand limba rusa. Pana in 1992 n-a vazut decat Tiraspolul. Apoi, familia lui a fost alungata de acasa si mama cu doi copii s-a mutat la Chisinau. In vara asta, baiatul a vazut si Romania. A mai fost o data, cu mama. Victor Petrov Popa e un adolescent obisnuit. Ii plac muzica hip-hop si rock-ul moldovenesc. Va duce acasa cateva casete cumparate din Romania. Deja se gandeste la cum o sa inceapa scoala la 1 septembrie, ca se va intalni cu prietenii de la bloc la un fotbal. Mai spera la un calculator. I-au placut tare mult jocurile si tare ar vrea si el sa aiba acasa. Dar la Chisinau e mai greu sa obtii un calculator personal. Dincolo de viata de zi cu zi aparent obisnuita, baiatul blond, care priveste cu o curiozitate nestinsa fiecare masina care trece pe Bulevardul Magheru, are sa treaca in septembrie in Transnistria. Iarasi. O data la trei luni, el merge sa-l vada pe tatal sau inchis la Tiraspol, deja de 12 ani, pe Tudor Petrov Popa.

O FIRE TACUTA. Baiatul nu e deloc vorbaret. Raspunde mereu cu "da" si "nu". Si niciodata nu reuseste sa spuna mai mult de trei cuvinte. Dar zambeste mult, pentru ca se simte cam nelalocul lui. Amanunte despre excursia lui aflu de la cel care l-a adus in Romania, dr. Mihai Nicolae. Ar fi vrut sa o aduca si pe Carolina, sora mai mica a lui Victor. Dar nu s-a putut. Daca Victor, la 15 ani, are pasaport, Carolina nu a putut obtine unul. Si a trebuit sa ramana acasa, la Chisinau. Dar e teribil de invidioasa, chiar in fierbere, spune Nicolae, pentru ca Victor e in Romania. Ii cere toate detaliile cand baiatul suna acasa. Fata a ramas cu promisiunea ca va veni in Romania chiar in momentul cand va avea pasaport.

UN ALT FEL DE EXCURSIE. Victor si Carolina sunt obisnuiti cu drumurile. O data la trei luni fac o excursie de la Chisinau la Tiraspol ca sa-si vada tatal intemnitat de autoritatile transnistrene. Victor ofteaza des cand vorbeste despre tatal sau. Cei 15 ani de inchisoare pe care i-a primit Tudor Petrov Popa nu au fost usor de indurat pentru familie. La scurt timp dupa arestarea lui, mama, Nina, i-a spus lui Victor ca tata a fost "prins in razboi". Apoi au fost nevoiti sa se mute la Chisinau, de unde nimeni nu-i mai alunga. Au primit aici apartament intr-un cartier bun, in Ciocana. La Tiraspol stateau intr-un camin de familisti. "Ca la studenti", puncteaza Victor. Acum merg la inchisoare cu "doamna Raisa", sora tatalui. Mama, Nina, s-a despartit de sotul inchis. N-a mai putut rezista presiunilor, spune Victor, privind indelung in jos.

In septembrie, el si Carolina se vor urca din nou in masina pe care guvernul Moldovei le-o pune la dispozitie si vor trece granita cu inima cat un purice. Aceasta daca de data asta ii vor mai lasa. Cei trei s-au sfatuit sa nu mai spuna ca merg la inchisoare. "Ne opresc, ne intreaba de unde suntem si unde mergem. Daca spunem ca mergem la inchisoare, incep sa dea telefoane si ne tin ore intregi pana ne lasa sa trecem", povesteste Victor. Intrevederea se si plateste. Sora detinutului merge la Militie si plateste doua ruble pentru fiecare ora petrecuta cu detinutul. Pot petrece cu detinutul cel mult patru ore. Atunci se intalnesc singuri intr-o camera, sub supravegherea unui gardian, care e imbracat ca un soldat.

"SA IES EU, SI…". Victor nu prea stie ce o sa faca in viitor. Mai vorbeste cu tatal despre asta. In Romania nu vrea sa vina sa faca facultatea, desi ar putea obtine usor o bursa. Si el, si sora lui invata bine. Ce le spune tatal? Sa mai aiba rabdare. "Sa ies eu, si ne punem noi pe picioare." Petrov Popa arata acum mai bine. E sanatos. Dar au fost vremuri cand copiii l-au vazut si bolnav, si batut. Tatal va iesi abia in 2006. Cei doi copii mai au de mers cam de opt ori la Tiraspol in vizita la inchisoare.

PROBLEME

"Daca spunem ca mergem la inchisoare, incep sa dea telefoane si ne tin ore intregi pana ne lasa sa trecem" - Victor

GRUPUL

Membrii "grupului Ilascu" - Ilie Ilascu, Alexandru Lesco, Tudor Petrov Popa si Andrei Ivantoc - au fost intemnitati de regimul transnistrean in iunie 1992, sub acuzatia de crime de razboi. Ilie Ilascu, liderul grupului, a fost condamnat la moarte, dar executarea sa a fost amanata de autoritatile locale datorita protestelor internationale. Ceilalti trei au fost condamnati la 12-15 ani de inchisoare. In iunie 1999, cei patru membri ai "grupului Ilascu" au depus o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, acuzand guvernul Republicii Moldova si pe cel al Federatiei Ruse de incalcarea unor drepturi fundamentale si de tortura. In mai 2001, Ilie Ilascu a fost pus in libertate, iar in luna iunie a acestui an a fost eliberat si Alexandru Lesco. Ceilalti doi membri ai grupului, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa, au ramas ostaticii regimului de la Tiraspol, mai avand de executat inca trei ani de inchisoare. In iulie 2004, CEDO a condamnat Re-publica Moldova si Rusia pentru incalcarea drepturilor omului in cazul "grupului Ilascu". Moscova si Chisinaul trebuie sa plateasca daune de aproape 800.000 de euro. (Cristian Petru)
×