x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O cartela SIM tradeaza teroristii

O cartela SIM tradeaza teroristii

05 Mar 2004   •   00:00

O minuscula cartela SIM de telefon mobil, preferata de teroristi pentru a comunica intre ei, a condus la depistarea a nu mai putin de 6.000 de numere de telefon si a posesorilor, membri ai temutei retele Al-Qaeda.

Operatiunea globala de vanare a teroristilor urmarind telefoanele lor mobile, cu nume de cod "Mont Blanc", a fost declansata aproape accidental. In aprilie 2002, autoritatile germane au interceptat un apel telefonic de pe mobil, care a durat mai putin de un minut si in timpul caruia nimeni n-a spus nimic. Telefonul a trezit suspiciuni, specialistii banuind ca teroristii si-au trimis un semnal. Dupa depistarea primului telefon a fost floare la ureche descoperirea mai multor celule teroriste imprastiate pe trei continente, care tineau legatura intre ele printr-o cartela mai mica decat o moneda.

Loiali unei singure marci

Teroristii au fost tradati de preferinta pentru o anumita marca elvetiana de cartele de telefon. Incarcate cu minute platite in avans, cartelele SIM pot fi folosite oriunde in lume. Avantajul cel mai mare pentru teroristi, credeau ei, este acela ca in momentul achizitionarii cartelei nu este nevoie sa iti inregistrezi numele. I-a dat insa de gol neglijenta: desi au continuat sa schimbe aparatele de telefon, despre care stiau ca pot fi localizate, au pastrat aceeasi cartela SIM. Nu aveau cum sa stie ca, si fara a-si divulga datele personale la cumpararea cartelei, autoritatile pot sa le urmareasca fiecare conversatie.

Agenda telefonica

Telefonul care a pus in miscare operatiunea "Mont Blanc" ii era adresat lui Khalid Shaikh Mohammed, comandantul militar al retelei Al-Qaeda. El a fost arestat si, printre lucrurile sale, anchetatorii au facut o descoperire valoroasa: o agenda telefonica, cu mai mult de 6.000 de numere, alcatuind o "harta virtuala" a operatiunilor si agentilor Al-Qaeda. Acestia au fost descoperiti, arestati sau ucisi in confruntari armate cu anchetatorii. Autoritatile au distrus mai multe celule de teroristi care asteptau doar un semnal pentru a organiza atentate pe teritoriul Arabiei Saudite si Indoneziei.

Ossama, ascultat

Americanii l-au ascultat in decembrie 2001 pe Ossama ben Laden, conducatorul Al-Qaeda, vorbind la telefonul mobil cu locotenentii sai, fara sa stie ca semnalul mobilului era transmis prin satelit si interceptat. De atunci, Ben Laden comunica numai prin mesaje scrise de mana.
( ANA ILIE )

×
Subiecte în articol: externe