x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O croată a fost condamnată la 14 ani de închisoare pentru crime război

O croată a fost condamnată la 14 ani de închisoare pentru crime război

27 Dec 2017   •   21:30
O croată a fost condamnată la 14 ani de închisoare pentru crime război

 O croată, Azra Basic, fost cadru militar, a fost condamnată miercuri de un tribunal din Sarajevo la 14 ani de închisoare pentru crime de război, fiind ce mai aspră sentinţă dată împotriva unei femei pentru crime comise în timpul conflictului bosniac din anii '90, relatează AFP. 

Azra Basic, 58 de ani, a fost extrădată spre Bosnia la sfârşitul anului 2016 de către SUA, unde emigrase după conflictul intercomunitar bosniac (1992-1995, soldat cu 100.000 de morţi). Ea a fost arestată în 2011 la cererea justiţiei bosniace. 

Judecată din ianuarie, ea a fost găsită vinovată de crime împotriva unor civili sârbi deţinuţi în aprilie 1992 în regiunea oraşului Derventa (nord). 

'Acest tribunal vă condamnă la 14 ani de închisoare', a declarat judecătorul Sead Djikic, subliniind 'cruzimea, în mod special, a inculpatei' atunci când aceasta comitea crime. 

Descrisă de martori ca fiind 'stăpâna vieţii şi a morţii' în perioada în care au fost comise faptele, Azra Basic a fost găsită vinovată în special de uciderea deţinutului Blagoje Djuras. 

Singură sau cu alţi militari, ea a torturat de asemenea alţi 12 deţinuţi, lovindu-i cu picioarele, cu pumnii, cu bâta de baseball sau desenând cu un cuţit cruci pe pielea lor, mai ales pe spate şi pe faţă, a menţionat judecătorul. 

Aceste scene de tortură au avut loc într-o sală de spectacol unde erau aduşi deţinuţii înainte de a fi închişi. 

Azra Basic face parte din cele aproximativ 12 femei inculpate sau condamnate pentru crime comise în timpul conflictului bosniac. Alte 20 au fost anchetate. De asemenea, câteva sute de bărbaţi au fost condamnaţi pentru crime de război. 

Cea mai faimoasă femeie acuzată de crime de război rămâne fosta vicepreşedintă a sârbilor din Bosnia, Biljana Plavsic, în prezent în vârstă de 87 de ani. Singura femeie judecată în faţa Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY), ea a fost condamnată în 2003 la 11 ani de închisoare după ce pledase vinovat.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: crime de razboi inchisoare