x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O demisie, sase scenarii - Italia fierbe, dupa demisia lui Prodi

O demisie, sase scenarii - Italia fierbe, dupa demisia lui Prodi

de Delia Zahareanu    |    23 Feb 2007   •   00:00
O demisie, sase scenarii - Italia fierbe, dupa demisia lui Prodi

Dupa ce joi seara i-a inmanat demisia presedintelui Republicii Italiene, Romano Prodi poate reveni in fruntea guvernului numai in urma unor negocieri cu liderii politici din Peninsula. Scenariile despre rezultatul negocierilor antamate de presedintele Georgio Napolitano aprind insa spiritele.

La noua luni dupa ce l-a invins pe Silvio Berlusconi in alegeri, Romano Prodi s-a vazut in situatia de a-si prezenta demisia la Palatul Quirinale presedintelui Georgio Napolitano. Senatul a respins joi printr-o motiune simpla proiectul de politica externa propus de guvernul sau. Prevederile din proiectul de politica externa tratau situatia soldatilor italieni din Afganistan, care, potrivit documentului, ar trebui sa isi continue misiunea.

Legea italiana prevede ca, dupa ce demisia este inmanata de catre presedintele Consiliului de ministri presedintelui statului, acesta din urma va decide daca o accepta, urmand sa se treaca la formarea unui nou executiv, sau daca o respinge, Prodi primind in acest fel unda verde pentru un nou mandat in fruntea guvernului. Dupa ce joi seara a anuntat inceperea negocierilor cu liderii politici ai partidelor parlamentare, Napolitano i-a convocat la Quirinale ieri-dimineata pe presedintele Camerei Deputatilor, Fausto Bertinotti, pe presedintele Senatului, Franco Marini. Dupa-amiaza a venit randul liderilor partidelor politice, la Presedintie fiind convocati liderii grupurilor mixte din Senat si Camera Reprezentantilor.

PROGRAM. Pentru azi, comunicatele presedintiei italiene au anuntat consultari ale lui Napolitano cu partidele de centru-dreapta in cursul diminetii, iar dupa-masa este randul socialistilor, comunistilor si verzilor italieni sa defileze pe covorul rosu de la Quirinale. Toate aceste consultari si negocieri au drept scop fixarea unei solutii negociate cu toate partidele din cele doua coalitii (Uniunea, coalitia de centru-stanga, a lui Romano Prodi, si Casa Libertatilor, de centru-dreapta, condusa de Silvio Berlusconi). Chiar si fostul presedinte italian, Carlo Azeglio Ciampi, va participa in aceasta seara la o intrevedere cu presedintele in exercitiu pentru gasirea unei iesiri din criza politica actuala din Italia.

SCENARII. Dupa demisia lui Prodi, febra posibilelor rezolvari ale problemei a aprins spiritele. In ciuda protestelor de strada ale sustinatorilor coalitiei de dreapta, condusa de Berlusconi, exista o mare probabilitate ca lui Prodi sa i se ofere de catre Napolitano formarea unui nou guvern, dupa o acceptare prealabila a demisiei lui "Il Professore". Alte scenarii posibile, dupa cum informeaza AFP, ar fi: reintoarcerea lui Prodi si a echipei sale in fata Parlamentului pentru un vot de incredere (solutie putin probabila), numirea unui alt premier, din majoritatea de centru stanga (solutie dificila, deoarece toti liderii stangisti il sustin deocamdata pe Prodi), formarea unui guvern de tehnocrati care sa conduca tara pana la schimbarea actualei legi electorale si organizarea de noi alegeri (varianta agreata de Casa Libertatilor), dizolvarea Senatului (solutie dificila, deoarece ar conduce la alegeri si la schimbarea coloraturii majoritare in camera superioara, situatie nu foarte agreata de coalitia socialista, care are doar doua fotolii in plus fata de coalitia de dreapta) si dizolvarea celor doua camere si convocarea alegerilor generale (solutie foarte putin probabila, datorita dezavantajelor strategice pentru cele doua coalitii, datorate prevederilor actualei legi electorale).

×
Subiecte în articol: externe prodi