x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O diversiune media: Congresul SUA a examinat situatia din Ungaria, nu blocarea vizelor demnitarilor romani

O diversiune media: Congresul SUA a examinat situatia din Ungaria, nu blocarea vizelor demnitarilor romani

de Dan Constantin    |    21 Mai 2015   •   11:07
O diversiune media: Congresul SUA a examinat situatia din Ungaria, nu blocarea vizelor demnitarilor romani
Sursa foto:

In 19 mai Comitetul de politica externa prin subcomitetul Europa al Camerei Reprezentantilor l-a audiat pe Hoyt Yee, adjunctul asistentului secretarului de stat, asupra situatiei din Ungaria.

Raportul demnitarului din Departamentul de Stat a facut o evaluare foarte critica a derapajelor administratiei Orban de la democratie, trecand in revista modificarile la Constitutie, atacurile la adresa libertatii presei si a libertatii de exprimare in institutiile de arta, intimidarea unor ong-uri.

Hoyt a prezentat luarile de pozitie critice fata de masurile arbitrare ale administratiei ungare exprimate de Victoria Nuland si oficiali ai Uniunii Europene. De altfel Statele Unite au interzis anul trecut mai multor demnitari de la Budapesta accesul in SUA pentru suspiciuni de coruptie.

Acestea evaluari din raport care privesc o perioada intinsa pe cativa ani. La Bucuresti sensul audierii oficialului Departamentului de Stat a fost deturnat spre un aspect neretinut in raportul Comisiei.

Documentul lui Hoyt Yee poate de altfel fi consultat integral pe site-ul Camerei Reprezentantilor. In afara raportului, presedintele subcomisiei, congresmanul Dana Rohrabacher, a intrebat daca sunt retrageri de vize si pentru alti demnitari din Est, similare cu actiunile restrictive aplicate demnitarilor maghiari, mentionate in raport.Yee ar fi spus, potrivit DIGI tv, ca este si cazul unor fosti sau actuali demnitari din Bulgaria si Romania.

Aceasta fraza a fost transformata insa intr-o furtuna menita sa acopere fondul audierii extinse din Congres: STAREA INGRIJORATOARE A DEMOCRATIEI DIN UNGARIA.

×