x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O Europă lipsită de speranţe

O Europă lipsită de speranţe

de Sînziana Stancu    |    01 Iul 2008   •   00:00
O Europă lipsită de speranţe

SCHIMBARE ● Preşedintele francez preia o UE vlăguită
Pentru Nicolas Sarkozy vin vremuri şi mai grele, pentru că, peste problemele interne pe care nu a reuşit să le rezolve nici măcar pe jumătate, se suprapun de astăzi "restanţele" Uniunii Europene.



SCHIMBARE ● Preşedintele francez preia o UE vlăguită
Pentru Nicolas Sarkozy vin vremuri şi mai grele, pentru că, peste problemele interne pe care nu a reuşit să le rezolve nici măcar pe jumătate, se suprapun de astăzi "restanţele" Uniunii Europene.

"Prioritatea preşedinţiei franceze ar trebui să fie aceea de a da coerenţă Europei, aflată în prezent în pragul mai multor crize", de la cea energetică pînă la cea instituţională, a declarat ieri şeful socialiştilor francezi, Francois Hollande,  jurnalului Le Monde. El a adăugat că şi Europa va trebui să-şi fixeze cîteva "obiective particulare", ca salariul minim, condiţiile de muncă sau mobilitatea salariaţilor.   

ANTIAROGANŢĂ. La rîndul său, ministrul de Externe, Bernard Kouchner, a declarat că şi-ar dori ca preşedinţia franceză să fie "mai modestă şi hotărîtă, dar şi în stare să relanseze o «Europă care pare lipsită de speranţe»". "Trebuie să fim modeşti şi hotărîţi, eficienţi într-o Europă care nu mai este evidentă pentru oameni", declara ieri Kouchner postului de radio Europe 1. Trebuie "să se încerce ca în timpul preşedinţiei franceze să fim mai aproape de propunerile, îngrijorările, angoasele europenilor", adăuga el. Întrebat dacă Sarkozy ar putea fi tentat să pună Franţa în centrul preşedinţiei UE, Kouchner a dat de înţeles că aşa ceva nu se va întîmpla: "Europa e un exerciţiu împotriva aroganţei", iar preşedinţia UE vizează "să convingă, pentru a se ajunge la un consens".

SALVGARDARE SOCIALĂ.
Parisul şi-a fixat patru priorităţi ale preşedinţiei sale semestriale, şi anume, energia şi mediul, Europa apărării, pactul european privind imigraţia şi agricultura. Despre aceste "mari dosare ale Europei", preşedintele francez a dat detalii într-o emisiune în direct, ieri seară, la postul de televiziune France 3. Sfătuindu-l pe Sarkozy să se opună "adoptării unor directive care ar putea primejdui principiile Europei sociale", cum ar fi aceea a "creşterii duratei maxime a timpului de lucru în UE, de la 48 la 65 de ore, a mai spus Hollande,  că speră ca Partidul Socialist "să anexeze la Tratat (de la Lisabona – n.r.) un protocol social", care va permite "punerea în practică a clauzei de salvgardare socială".

Franţa şi-a "înregistrat" marca proprie

Franţa va marca preluarea preşedinţiei Uniunii Europene prin punerea în circulaţie a unei monede de 2 euro cu design special, intrată de azi în circulaţie. Realizată de designerul Philippe Starck, moneda are inscripţionat pe partea superioară mesajul "2008, preşedinţia franceză a Uniunii Europene RF", încercuit de 12 stele, iar partea inferioară, neschimbată. Începutul preşedinţiei franceze a UE e marcat şi de 26 de femei din ţările UE, care ajung azi pe Mont-Blanc (4.810 m), pentru a promova lupta împotriva încălzirii climatice, o altă temă importantă a UE.

×
Subiecte în articol: externe