x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O evreică născută în România a donat haina purtată la Auschwitz

O evreică născută în România a donat haina purtată la Auschwitz

de Agerpres    |    27 Sep 2011   •   13:27

O evreica nascuta in Romania, Imy (Erma) Nemenoff-Gellert, 97 de ani, a donat luni o haina pe care era obligata sa o poarte in lagarul de exterminare de la Auschwitz, Memorialului dedicat victimelor Holocaustului din Montreal, conform CTV.ca.
Nascuta in Romania in 1914, Nemenoff-Gellert a fost deportata la Auschwitz, in Polonia ocupata de nazisti, in 1944. Ea a pastrat haina de uniforma pe care era obligata sa o poarte in lagar.
'Daca intr-o zi eram suparata dintr-un motiv anume, nu faceam decat sa ma uit la aceasta haina si ma simteam imediat mai bine', marturiseste ea, adaugand ca acesta este motivul pentru care a pastrat-o.
Uniforma donata de Nemenoff-Gellert este cea de-a patra din colectia Memorialului, dar are o importanta aparte, fiind singura primita de la o supravietuitoare al Holocaustului.
Dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Nemenoff-Gellert s-a mutat la Montreal. Ea a fost deportata impreuna cu primul sau sot care nu a supravietuit la Auschwitz. Nemenoff-Gellert a petrecut aproape un an in lagarele naziste, in prima instanta la Auschwitz, iar apoi intr-un lagar din Austria de unde a fost eliberata de soldatii americani.

×
Subiecte în articol: romania donatie holocaust Auschwitz