x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O flotă japoneză s-a întors din Oceanul Antarctic cu o captură de 333 de balene

O flotă japoneză s-a întors din Oceanul Antarctic cu o captură de 333 de balene

31 Mar 2018   •   22:00
O flotă japoneză s-a întors din Oceanul Antarctic cu o captură de 333 de balene
Sursa foto: Corey Ford/Getty Images/Hemera

Trei baleniere japoneze s-au întors în port sâmbătă după ce au capturat 333 de cetacee în Oceanul Antarctic, fără să se fi confruntat cu vreo manifestaţie de protest din partea organizaţiilor care se opun vânătorii de balene, au anunţat autorităţile nipone, potrivit AFP.  

 
Flota formată din cinci nave a ieşit pe ocean în noiembrie, în cadrul unei controversate misiuni japoneze de vânătoare de balene în scopuri aşa-zis ''ştiinţifice''.  
 
Trei dintre baleniere, printre care şi nava principală a flotei, Nisshin Maru, au ajuns sâmbătă dimineaţă în portul Shimonoseki, în vestul Japoniei, a precizat un oficial al portului.  
 
Conform planului, cele cinci baleniere au capturat în total 333 de balene Minke, fără să fie deranjate de activiştii care se opun acestei campanii, a afirmat agenţia niponă de pescuit într-un comunicat.  
 
Balenierele japoneze s-au confruntat în trecut cu protestele organizaţiilor pentru apărarea drepturilor animalelor, în special din partea ONG-ului Sea Shepherd, care a anunţat însă anul trecut că nu are în plan nicio acţiune de protest pe mare în acest sezon.  
 
Japonia este semnatara moratoriului Comisiei Baleniere Internaţionale referitor la vânătoarea cetaceelor, dar profită de o ambiguitate a textului care permite capturarea în scopuri ştiinţifice. Curtea Internaţională de Justiţie a somat Japonia în 2014 să  
pună punct campaniilor de vânătoare regulate în apele Oceanului Antarctic, subliniind că acestea nu corespund criteriilor ştiinţifice necesare.  
 
Premierul japonez Shinzo Abe a subliniat la sfârşitul lunii ianuarie dorinţa ţării sale de a continua vânătoarea de balene în scopuri ''ştiinţifice'' în Antarctic şi reluarea pescuitului comercial.  
 
Industria consumului de carne de balenă, care are o istorie îndelungată în Japonia, a cunoscut o creştere semnificativă după cel de-Al Doilea Război Mondial, determinată de necesitatea furnizării de proteine animale pentru alimentaţia cetăţenilor. Cererea de carne de balenă din partea consumatorilor japonezi a scăzut considerabil în ultimii ani.AGERPRES 

 

×
Subiecte în articol: captura balene