x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O instanţă de apel din Suedia menţine mandatul de arestare împotriva lui Assange

O instanţă de apel din Suedia menţine mandatul de arestare împotriva lui Assange

16 Sep 2016   •   13:47
O instanţă de apel din Suedia menţine mandatul de arestare împotriva lui Assange

O instanţă de apel din Suedia a decis vineri să menţină mandatul de arestare european emis împotriva lui Julian Assange, prelungind blocajul juridic vechi de şase ani între procurori şi fondatorul site-ului de dezvăluiri WikiLeaks, transmite Reuters. 

În vârstă de 45 de ani, Assange este dorit de autorităţile suedeze pentru a fi interogat în legătură cu acuzaţiile, pe care el le neagă, că ar fi comis un viol în 2010. 

"Curtea de Apel împărtăşeşte verdictul Tribunalului Districtual conform căruia Julian Assange este în continuare suspectat de un posibil viol", a precizat instanţa. Este pentru a opta oară în şase ani când un tribunal suedez confirmă mandatul de arestare împotriva australianului, potrivit AFP. 

Assange a evitat posibila extrădare în Suedia refugiindu-se în Ambasada Ecuadorului la Londra în 2012. El cere fără succes ridicarea acestui mandat de arestare, temându-se că, dacă va ajunge în Suedia, aceasta îl va extrăda ulterior în SUA, unde are loc o anchetă penală asupra activităţile WikiLeaks, site acuzat de dezvăluire de documente secrete. 

Per Samuelson, un avocat suedez care îl reprezintă pe Assange, a spus că nu a vorbit deocamdată cu clientul său. "Bănuiesc că va face apel. Ar fi ciudat dacă nu ar face acest lucru", a spus el. Decizia Curţii de Apel din Stockholm poate fi contestată la Curtea Supremă, dacă aceasta acceptă să fie sesizată. 

Instanţa a precizat că blocajul de durată şi pasivitatea anterioară a procurorilor suedezi în continuarea investigaţiei sunt argumente pentru suspendarea mandatului de arestare, însă rămâne un puternic argument privind interesul public pentru menţinerea lui. 

Ecuadorul a stabilit pentru 17 octombrie data pentru interogarea lui Assange la Ambasada sa din Londra. 

Procurorii suedezi au spus că interogatoriul va fi condus de un procuror ecuadorian. AGERPRES

×
Subiecte în articol: julian assange