x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O instanţă din Canada a obligat un jurnalist să predea poliţiei convorbirile cu o sursă

O instanţă din Canada a obligat un jurnalist să predea poliţiei convorbirile cu o sursă

23 Mar 2017   •   12:06
O instanţă din Canada a obligat un jurnalist să predea poliţiei convorbirile cu o sursă

O curte de apel canadiană a confirmat miercuri o decizie în primă instanţă ce obligă un jurnalist să predea poliţiei conţinutul conversaţiilor cu un presupus jihadist, transmite AFP. "Vice Media Canada" a contestat în faţa curţii de apel din Ontario (centru) obligarea jurnalistului său Ben Makuch de a dezvălui conţinutul conversaţiilor sale electronice cu Farah Shirdon, un canadian suspectat că s-ar fi alăturat grupării Stat Islamic (SI). 

Asociaţiile jurnaliştilor au criticat verdictul, care ar putea fi atacat la Curtea Supremă. Preşedintele "Vice Media Canada", Ryan Archibald, a asigurat că este "pe deplin pregătit pentru a-l susţine şi apăra" pe Ben Makuch, inclusiv să pledeze cauza sa în faţa celei mai înalte instanţe canadiene. "Protecţia surselor este un principiu fundamental al jurnalismului", au amintit, într-un comunicat comun, Asociaţia jurnaliştilor canadieni pentru exprimare liberă (CJFE) şi alte zece grupuri de apărare a libertăţii de exprimare. "Dacă jurnaliştii nu îşi pot proteja sursele, informaţiile pe care aceştia le obţin se vor rarefia, facându-i pe canadieni mai puţin informaţi şi sărăcind democraţia", a indicat CJFE. 

Decizia, dacă ar fi confirmată de Curtea Supremă, "creează un precedent juridic" care ar putea face sursele să ezite să comunice cu jurnaliştii de teama represaliilor, potrivit comunicatului citat de Agerpres.

Jandarmeria regală din Canada solicită capturile de ecran cu conversaţiile avute de jurnalist cu presupusul jihadist, o cerere validată de justiţie pe motiv că aceste elemente ar putea permite poliţiei să-şi finalizeze cu succes ancheta.

×
Subiecte în articol: jurnalist sursa convorbiri