x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „O intervenţie militară a SUA în Mexic”

„O intervenţie militară a SUA în Mexic”

de Anca Aldea    |    03 Oct 2011   •   21:00
„O intervenţie militară a SUA în Mexic”

Guvernatorul statului american Texas, care isi doreste sa devina candidatul Partidului Republican la alegerile prezidentiale de anul viitor, se pronunta pentru o interventie militara americana in Mexic, pentru a tine sub control cartelurile de droguri. In fata unui auditoriu numeros in New Hampshire, guvernatorul Rick Perry, cel mai popular candidat in cursa pentru investitura republicana, a spus: 'Ar fi nevoie de interventia noastra militara in Mexic pentru a elimina cartelurile de droguri si a le tine departe de granitele noastre'.

Casa Alba a reactionat imediat la comentariile acide ale guvernatorului republican, afirmand, prin vocea purtatorului de cuvant al Adminisratiei Obama, ca SUA si Mexicul vor continua 'cooperarea istorica pentru a proteja popoarele aflate de ambele parti ale granitei'. Statele Unite furnizeaza fortelor de securitate ale Me­xicului sprijin substantial, iar serviciile secrete ale celor doua tari colaboreaza strans in lupta impotriva cartelurilor de droguri, aminteste BBC.

Americanii au suplimentat fortele de la granita cu vecinii lor, aducand inclusiv membri ai National Guard si trimitand, in spatiul aerian mexican, drone fara pilot, pentru a aduna informatii cu privire la cartelurile de droguri, care se rafuiesc intre ele pentru suprematie. Insa o prezenta militara americana pe teritoriul mexican nu va fi acceptata de autoritatile tarii vecine. De cand a pierdut aproape jumatate din teritoriul sau, in anii 1840, in favoarea SUA, Mexicul a introdus o serie de masuri restrictive privind posibile interventii militare straine.

×