x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O întrebare face turul Internetului:”Cine e bărbatul de pe acoperiş?”

O întrebare face turul Internetului:”Cine e bărbatul de pe acoperiş?”

de Istvan Deak    |    16 Apr 2013   •   17:53
O întrebare face turul Internetului:”Cine e bărbatul de pe acoperiş?”

O fotografie în care apare silueta unui bărbat pe un acoperiş al unei clădiri situate în apropierea liniei de sosire a maratonului, în momentul în care la Boston se producea cea de-a doua explozie, alimentează dezbaterile pe Internet, relatează 20minutes.fr.

Cui îi aparţine silueta? Şi ce făcea acea persoană pe acoperiş? Utilizatorii de Twitter îşi trimit unul altuia imaginea, comentând în fel şi chip. O adevărată “Conspiraţie Twitter” despre “bărbatul de pe acoperiş”

Americanii sunt şocaţi şi, odată cu ei, mare parte din planetă: trei morţi, 170 de răniţi, 17 dintre ei grav. Acesta este bilanţul parţial al exploziilor produse aproape de linia de finiş a maratonului de la Boston, unul care, pentru naţiunea americană, este îmbrăcat în semnificaţii speciale.

Ar fi trebuit, de fapt, să fie o după-amiază specială de luni pentru Boston, comentează dw.de. Această sărbătoare a familiilor a şi atras sute de mii de oameni pe străzile oraşului.

Cei mai mulţi dintre cei 23.000 de participanţi la maraton trecuseră, deja, linia de sosire. La ora locală 14:50, totul a fost dat peste cap de o primă explozie puternică. Presiunea generată a fost atât de mare încât o parte dintre maratonişti s-au prăbuşit. Panica a cuprins instantaneu mulţimea - şi, la nici 12 secunde, foarte aproape de locul primei deflagraţii, s-a auzit cea de-a doua explozie. Martorii oculari au descris scene oribile, stropite de sânge, în aşteptarea primelor echipe de intervenţie medicală. Nu a durat prea mult până lucrurile au început să devină mai clare: a fost vorba despre un atentat. Forţele de ordine au îngrădit perimetrul extins din jurul locurilor celor două explozii şi au întrerupt reţeaua de telefonie, pentru a preîntâmpina eventuale declanşări telecomandate ale altor dispozitive. De altfel, încă două bombe, neexplodate, au fost găsite în zonă.

"Vă asigur că vom afla cine a făcut-o. Orice individ sau grup răspunzător va simţi întreaga greutate a justiţiei", le-a promis preşedintele Barack Obama americanilor, la circa trei ore de la incident. Şeful Casei Albe s-a ferit să pronunţe cuvântul "terorism" dar Administraţia de la Washington urmăreşte o asemenea pistă în depistarea autorilor actului criminal de la Boston.

Investigatorii caută fragmente din bombele explodate şi orice alte indicii privind "semnătura" celor care au confecţionat aceste bombe utilizate în atacurile de la Boston, a declarat o sursă federală din cadrul forţelor de ordine care activează în cadrul comunităţii de informaţii, relatează CNN.

Dispozitivele neexplodate vor oferi informaţii preţioase ca amprente digitale şi indicii despre modul în care a fost construită bomba, a adăugat acest oficial. Pe lângă analizarea imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere, FBI va emite citaţii pentru antene de telefonie mobilă aflate în zonă, cu scopul de a depista şi urmări apeluri telefonice efectuate în jurul Copley Square la momentul exploziilor, potivit acestui oficial.

Anchetatorii care efectuau cercetări la locul tragediei au găsit numeroase pachete, probabil lăsate în urmă de persoane care s-au grăbit să părăsească zona. Investigatorii verificau toate aceste obiecte. De asemenea, câini antrenaţi pentru depistarea bombelor lucrau în zona în care s-au produs deflagraţiile şi pe străzile adiacente, verificând fiecare obiect pentru a se asigura că nu existau şi alte dispozitive explozive.

×
Subiecte în articol: maraton boston