x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O nouă zi cu proteste de amploare la Chișinău

O nouă zi cu proteste de amploare la Chișinău

16 Ian 2016   •   09:58
O nouă zi cu proteste de amploare la Chișinău

Capitala Republicii Moldova va fi din nou scena unor ample manifestaţii de protest, în contextul profundei crize politice în care se află republica, informează sâmbătă agenţia de presă Unimedia.

Membri şi simpatizanţi ai Platformei civice Demnitate şi Adevăr se vor aduna la un miting de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde vor cere stoparea "dictaturii criminale'. Manifestaţia este programată să înceapă la ora 11:00.

O oră mai târziu, în scuarul clădirii Parlamentului, membri ai Partidului Socialiştilor al lui Igor Dodon şi ai Partidului Nostru condus de Renato Usatâi se adună pentru a protesta împotriva guvernării şi a candidaturii propuse de Partidul Democrat (PDM) pentru funcţia de prim-ministru. Cele două partide anunţă că îţi doresc alegeri parlamentare anticipate.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat vineri după-amiaza decretul privind desemnarea noului candidat al majorităţii parlamentare declarate, Pavel Filip, la funcţia de premier. Anterior desemnării lui Filip drept nou candidat la funcţia de premier, candidatul desemnat joi seara de preşedintele Timofti, Ion Păduraru, a anunţat că şi-a retras candidatura.

Pavel Filip este noua candidatură propusă de majoritatea parlamentară declarată, după ce prima candidatură, cea a omului de afaceri Vlad Plahotniuc, a fost respinsă de Nicolae Timofti, în urma afirmaţiilor mai multor deputaţi semnatari ai declaraţiei de sprijin pentru un candidat la premier că îşi retrag semnăturile dacă PDM va insista să propună candidatura lui Plahotniuc.

Miercuri, Platforma Demnitate şi Adevăr a organizat un protest contra desemnării lui Vlad Plahotniuc la funcţia de prim-ministru. În acelaşi timp, în scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet, simpatizanţi ai PDM au organizat un miting în susţinerea controversatului om de afaceri. Joi, o manifestaţie similară a fost organizată de către Platforma DA tot în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în timp ce în scuarul clădirii Parlamentului au protestat simpatizanţi ai formaţiunii politice Partidul Nostru.

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru are la dispoziţie 15 zile pentru a cere votul de încredere al parlamentului asupra programului şi componenţei guvernului.

Sursa: AGERPRES 

×