x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O româncă strivită de un camion, la New York, stârneşte o campanie mediatică împotriva şoferilor ucigaşi care scapă nepedepsiţi

O româncă strivită de un camion, la New York, stârneşte o campanie mediatică împotriva şoferilor ucigaşi care scapă nepedepsiţi

de Robert Veress    |    11 Sep 2012   •   09:48
O româncă strivită de un camion, la New York, stârneşte o campanie mediatică împotriva şoferilor ucigaşi care scapă nepedepsiţi

Intr-o privinta, New York-ul seamana cu Bucurestiul: si megalopolisul american este un mediu neprietenos pentru pietoni; ca si in Capitala Romaniei, daca un sofer loveste si omoara un pieton pe trecere, chiar la culoarea verde a semaforului pentru pieton, are sanse mari sa scape basma curata.

Aceasta aberatie este scoasa in evidenta de New York Times, care a investigat problema traficului in metropola, pornind de la uciderea romancei Roxana Sorina Buta, de 21 de ani.

Pe data de 24 mai, Roxana a fost strivita de un camion al Primariei, in timp ce traversa strada, pe trecerea de pietoni, la culoarea verde a semaforului. Incidentul a fost surprins de o camera de luat vederi. Soferul nu a oprit camionul niciun moment, si-a continuat drumul. A fost depistat, dupa cateva zile, dar sunt sanse mari sa scape fara a fi acuzat de autoritati. Ar putea intampina probleme doar din pricina procesului pe care l-a intentat mama victimei.

Prietenii Roxanei au decis sa protesteze, pichetand, periodic, intersectia in care s-a produs accidentul, unde au amenajat un memento, cu flori, fotografia romancei, un panou cu povestea accidentului.

Dar, sansele de a fi bagati in seama sunt mici, cata vreme oficialii nu dau deloc semne ca isi doresc o inasprire a legislatiei, o cercetare mai minutioasa a accidentelor rutiere si o sanctionare mai aspra a soferilor iresponsabili. Statisticile oficiale arata ca numarul accidentelor mortale a scazut semnificativ, in ultimii ani. Dar, o alta statistica ar trebui sa puna pe ganduri pe oricine: din 3.000 de accidente grave, dar fara morti, produse anul trecut, doar 63 au fost investigate de politisti. Investigatiile demareaza doar atunci cand victima este, literalmente, in pragul mortii. Daca supravietuiesti unui accident, e treaba ta ce faci, ulterior. Din punctul de vedere al statului american, soferul nu este incriminabil. Asta, pentrui ca explicatia 'nu am vazut persoana traversand' a fost acceptata de instante si folosita ca argument pentru achitarea soferilor respectivi, iar sistemul judiciar new-yorkez s-a adaptat, in consecinta. Politistii nici macar nu ii amendeaza pe soferii respectivi, daca nu au vazut accidentul, cu ochii lor! Chiar si soferii care provoaca accidente fiind beti la volan scapa de consecinte – principalul cotidian american prezentand doua exemple elocvente, in acest sens.

Reporterul New York Times a facut un experiment simplu: observand intersectia in care a fost ucisa Roxana, a numarat, in decursul a doar 25 de minute, 4 accidente evitate la limita de soferii care taie calea pietonilor. In acelasi interval de timp, 17 vehicule au trecut pe trecerea de pietoni la culoarea rosie a semaforului.

×