x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O sculptură de Michelangelo, în centrul controversei

O sculptură de Michelangelo, în centrul controversei

de Mihaela Matachita    |    25 Mai 2009   •   00:00

Lumea italiană a artei este în încurcătură, trebuind să răspundă dacă o sculptură în lemn "este sau nu este" a lui Michelangelo, a relatat BBC.



Experţi de primă mână nu se pun de acord asupra autorului sculpturii, cu o înălţime de 40 de centimetri, care reprezintă un Crist pe cruce. Toată lumea spune că nu este vorba despre un fals sau o imitaţie, ci o piesă din epoca Renaşterii, datând cam din 1495, când Michelangelo ar fi avut 20 de ani. Controversa a reizbucnit din cauza unei expoziţii deschise la Napoli pentru prezentarea crucii, care a dispărut din întâmplare pe vremuri, lăsându-l pe Crist cu mâinile în aer, prinse astăzi pe o bucată de plastic. În noua expoziţie, crucea este în centrul atenţiei, înconjurată de o serie de picturi, tapiserii şi alte lucrări, inclusiv o sculptură din aur despre care se spune că ar conţine o aşchie din Adevărata Cruce, pe care a fost crucificat Iisus. Pentru critici, asocierea cu religia este parte a problemei Ei afirmă că guvernul a sprijinit ideea crucii de lemn ca lucrare a lui Michelangelo pentru a-şi întări poziţia în faţa Bisericii Catolice şi pentru a-şi creşte credibilitatea în faţa electoratului. Cu alte cuvinte, spun scepticii, crucea a fost folosită în scopuri politice şi "cuasiartistice dubioase", factura depăşind suma de 3 milioane de euro.  

Cei care consideră că statueta aparţine lui Michelangelo spun că banii au fost bine cheltuiţi. Renumit expert în arta Renaşterii, Cristina Acidini Luchinat, de la Muzeul de Stat din Florenţa, spune că piesa este de o calitate foarte înaltă, comparativ cu altele din acea perioadă. Dar calitatea nu este şi o dovadă a apartenenţei, deoarece nu există nici o semnătură, nici vreun document care să ateste cine este autorul, recunoaşte ea. Şi precizează că "rareori, lucrările de artă majore au documente doveditoare".  Doamna Acidini a subliniat că a fost impresionată de acurateţea anatomică şi de "portretizarea" corpului uman în această sculptură.  Întrebată dacă îi atribuie lui Michelangelo această operă, ea a răspuns că da. Alt expert în arta Renaşterii, Giancarlo Gentilini, preciza că, "pentru a supravieţui, un artist tânăr trebuia să facă lucrări mici de felul acesteia" şi că "îl putem doar asocia pe Michelangelo cu astfel de capodopere".

SCEPTICII STRIGĂ: SCANDAL!

La Florenţa, unde Michelangelo a crescut şi a lucrat, doi specialişti de clasă mondială în arta Renaşterii, Tomasso Montanari şi Francesco Caglioti, fac parte dintre sceptici. "Când este vorba despre această statuie, este ca şi cum am compara un Ford cu un Ferrari", a spus profesorul Montanari. Cei doi sunt categorici: piesa nu a fost realizată de Michelangelo. "Este mult sub nivelul standard al lui Michelangelo, este ca şi cum ar proveni de pe o linie de producţie", insistă Montanari.  Profesorul Caglioti a fost şi mai dur: "Este un scandal. Definirea muşchilor este total greşită". El a precizat că Michelangelo a lucrat în lemn rareori, mai ales piese mici ca aeasta. Publicului, însă, puţin îi pasă de părerile criticilor şi de toată controversa. Fără îndoială, statueta este frumoasă.

×
Subiecte în articol: externe michelangelo