x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O sondă care trebuia să ajungă pe unul dintre sateliţii planetei Marte va lovi Pământul pe 15 ianurie

O sondă care trebuia să ajungă pe unul dintre sateliţii planetei Marte va lovi Pământul pe 15 ianurie

04 Ian 2012   •   12:58
O sondă care trebuia să ajungă pe unul dintre sateliţii planetei Marte va lovi Pământul pe 15 ianurie

Resturi ale sondei ruse Phobos-Grunt, care a esuat in tentativa de a parasi orbita terestra pentru a ajunge pe unul dintre satelitii planetei Marte ar urma sa cada pe Pamant in jurul zilei de 15 ianuarie. Informatia a fost facuta publica de colonelul Aleksei Zolotuhin, purtator de cuvant al Fortelor de aparare aerospatiala.

Dupa cum anuntase anterior Agentia spatiala rusa Roskosmos, sonda urmeaza sa se dezintegreze la intrarea in atmosfera, iar greutatea totala a fragmentelor care vor ajunge pe Pamant "nu va depasi 200 kg".

Sonda Phobos-Grunt a fost lansata in noaptea de 8 spre 9 noiembrie, dar, in loc sa se inscrie pe traiectoria care urma sa o duca spre Phobos, unul dintre satelitii planetei Marte, a ramas pe orbita in jurul Terrei si de atunci pierde putin cate putin din altitudine.

Phobos-Grunt, alcatuita din doua module (din care unul era capabil sa revina pe Terra), avea ca obiectiv colectarea unor esantioane de roca si praf de pe Phobos, anunta Interfax.

Sonda Phobos-Grunt are o greutate de 13,5 tone si se afla in prezent pe orbita, la o altitudine ce variaza in intervalul 184 - 224 kilometri.

Sonda Phobos-Grunt a fost prima tentativa a Rusiei din ultimii 15 ani de a realiza o misiune de explorare interplanetara, dupa esecul suferit in noiembrie 1996 de sonda Mars 96, care s-a prabusit in Oceanul Pacific. (V.M.)

×