x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O statuie a lui Lenin s-a întors pe soclul său, de data aceasta urinând

O statuie a lui Lenin s-a întors pe soclul său, de data aceasta urinând

13 Iun 2014   •   18:52
O statuie a lui Lenin s-a întors pe soclul său, de data aceasta urinând

La scurt timp după trecerea trupelor sovietice aflate pe drumul spre Berlin, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Europa de Est avea să cunoască "binefacerile" comunismului iar propaganda pornea asaltul asupra minţilor pentru edificarea omului de tip nou, mai supus şi mai uşor de controlat. 
Astfel, în multe pieţe publice ale oraşelor aflate după Cortina de Fier a apărut întruchiparea în bronz a revoluţionarului: Lenin.

După valul schimbărilor de regim de acum 25 de ani, multe dintre statui au fost trimise de pe soclu direct la topit, cu ceva excepţii.
Unul dintre locurile în care statuia lui Lenin a îndeplinit alt destin esteoraşul polonez Nowa Huta, unde oficialităţile au avut o idee amuzantă. Lenin s-a reîntors în piaţa publică, numai că în locul atitudinii dramatice, care să inspire revoluţionarii, părintele comunismului se uşurează, statuia fiind colorată în verde aprins.

Ironic, orăşelul polonez a fost construit din temelii de comunişti în anii industrializării după cincinale pentru a oferi un tonus muncitoresc regiunii şi a risipi aerele intelectuale care veneau din Cracovia, aflată în imediata vecinătate.


×
Subiecte în articol: lenin