x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O sticlă de whisky a fost vândută la prețul de 1,1 milioane de dolari

O sticlă de whisky a fost vândută la prețul de 1,1 milioane de dolari

03 Oct 2018   •   17:44
O sticlă de whisky a fost vândută la prețul de 1,1 milioane de dolari

O sticlă de whisky produs de distileriile Macallan din Scoţia în 1926, cu o etichetă creată de artistul italian Valerio Adami, a fost vândută miercuri la licitaţie contra sumei record de 848.750 de lire sterline, echivalentul a 1,1 milioane de dolari, potrivit Reuters. 

Cumpărătorul este un colecţionar privat din Asia şi a licitat telefonic, a precizat casa de licitaţii Bonhams, care a vândut o sticlă similară, dintre cele 12 existente cu eticheta creată de Adami, în luna mai a acestui an pentru 814.091 lire sterline. 

Astfel de sticle de whisky sunt foarte rare, devin obiecte de colecţie şi ca atare, cel mai probabil, nu vor fi băute, a precizat specialistul în whisky Martin Green. 

"Este Rolls Royce-ul whisky-urilor", a mai spus acesta. 

"Bineînţeles că nu vom şti ce s-a întâmplat cu el, dar cine îşi permite să cheltuiască circa un milion de lire sterline pe o sticlă de whisky îşi poate permite să-l bea. Este însă un obiect de o mare frumuseţe, aproape o piesă de muzeu", a mai precizat specialistul. 

Un număr de doar 24 de astfel de sticle de whisky, distilat în 1926 şi îmbuteliat în 1986, au fost produse de Macallan, una dintre cele mai cunoscute distilerii din regiunea Speyside din Scoţia. 

Compania i-a angajat pe Adami şi pe Peter Blake, cunoscuţi pentru designul coperţii albumului legendarei trupe Beatles, ''Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band'', să creeze etichetele pentru 12 sticle fiecare. 

Nu se cunoaşte cu precizie numărul sticlelor desenate de Adami care mai există încă. Una se pare că a fost distrusă într-un cutremur care a avut loc în Japonia în 2011, iar cel puţin una dintre acestea se crede că a fost deschisă şi băută.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: whisky licitatie distileriile macallan