x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O tânără revenită din Siria, condamnată pentru terorism

O tânără revenită din Siria, condamnată pentru terorism

13 Noi 2017   •   18:39
O tânără revenită din Siria, condamnată pentru terorism

Un tribunal olandez a condamnat-o pe o tânără convertită la islam şi revenită din Siria la doi ani de închisoare pentru intenţia de a pregăti acţiuni teroriste, transmite AFP. 

'Tribunalul consideră că a fost dovedit că (inculpata) avea intenţia de a pregăti şi promova activităţi teroriste', a precizat tribunalul din Rotterdam, într-un comunicat referitor la unul din primele cazuri de acest fel în Olanda. 

Inculpata 'a fost condamnată la doi ani de închisoare, dintre care 13 luni cu suspendare', precizează acelaşi comunicat. 

Conform agenţiei de presă ANP, ea a fost achitată de acuzaţia de apartenenţă la organizaţia jihadistă Statul Islamic. 

Tânăra de 21 de ani, numită doar Laura H., a efectuat deja un an de detenţie preventivă, astfel încât nu va reveni în închisoare, au precizat judecătorii. 

Laura H., originară din Leidschendam, în apropiere de Haga, a fost arestată în iulie 2016, pe aeroportul internaţional din Amsterdam, la revenirea din Siria, şi acuzată de apartenenţă la Statul Islamic şi de pregătire de crime teroriste. 

Tânăra le-a declarat judecătorilor că s-a deplasat în septembrie 2015 la Raqqa, bastionul jihadiştilor în Siria, fiind forţată de partenerul său violent, reuşind în cele din urmă să fugă. 

Laura H., care se convertise deja la islam, l-a întâlnit pe Ibrahim I. pe internet în 2013, pe când avea 17 ani, a relatat radio-televiziunea publică olandeză NOS. 

Inculpata a povestit că, în Siria, acesta lucra într-o fabrică care producea bombe pentru Statul Islamic. 

'Judecând după declaraţiile sale, inculpata ştia înaintea plecării sale că soţul său era simpatizant al SI şi că dorea să meargă în Siria', menţionează comunicatul instanţei. 

Parchetul ceruse o pedeapsă de 35 de luni de detenţie, dintre care 24 cu suspendare. 

Cel puţin 280 de persoane, dintre care o treime femei, au plecat din Olanda pentru a lupta în Siria şi Irak, conform agenţiei antiteroriste olandeze. Conform situaţiei de la nivelul lunii mai, 45 dintre ele reveniseră în Olanda, 45 au fost ucise şi 190 se aflau încă în Orientul Mijlociu.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: siria terorism olanda