x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oamenii de milioane ai lui Mubarak

Oamenii de milioane ai lui Mubarak

de Irina Cristea    |    08 Feb 2011   •   20:31

Cinci dintre oamenii de încredere ai preşedintelui egiptean Hosni Mubarak au adunat fiecare averi de peste un miliard de dolari, scrie New York Post. Este vorba despre foşti miniştri în guvernul de la Cairo şi deţinători ai unor importante funcţii politice de partid, conform procurorilor militari care pregătesc actele de acuzare îm­po­triva acestora, în cadrul ultimei concesii făcute de autorităţile egiptene pentru a dezamorsa criza profundă în care se află ţara.

Trei dintre foştii miniştri au încercat să fugă din Egipt la sfâr­şi­tul săptămânii trecute, dar le-a fost refuzată ieşirea din ţară, conform unor surse de la aeroportul din Cairo, relatează publicaţia egip­teană Al-Masry Al-Youm, cel mai mare ziar independent din Egipt. Conform acestei publicaţii, pro­curorii cercetează averile as­cun­se ale apropiaţilor lui Mu­ba­rak, averi ce variază de la suma de trei miliarde de dolari în cazul lui Ahmed Ezz, magnat al oţelului şi membru proeminent al Partidului Naţional Democratic şi până la 1,2 miliarde pentru fostul ministru de Interne Habib Ibrahim El-Adly.

Informaţii noi ies la iveală şi în ceea ce-l priveşte pe vice­pre­şe­din­tele egiptean Omar Suleiman. Potrivit unei note diplomatice din 2008, dezvăluite de WikiLeaks şi publicate luni de Daily Telegraph, Suleiman era candidatul preferat al Israelului pentru înlocuirea preşedintelui Hosni Mubarak şi discuta zilnic cu Israelul prin intermediul „telefonului roşu”.

×
Subiecte în articol: externe Egipt hosni mubarak