x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama acceptă candidatura la prezidenţialele din SUA

Obama acceptă candidatura la prezidenţialele din SUA

de Mihaela Matachita    |    29 Aug 2008   •   00:00

Vizibil emoţionat şi zîmbitor, Barack Obama, prima persoană de culoare care are şanse de a fi aleasă preşedintele SUA, a acceptat oficial nominalizarea Partidului Democrat, în faţa a 75.000 de susţinători pe un stadion gigant din Denver (Colorado).

Vizibil emoţionat şi zîmbitor, Barack Obama, prima persoană de culoare care are şanse de a fi aleasă preşedintele SUA, a acceptat oficial nominalizarea Partidului Democrat, în faţa a 75.000 de susţinători pe un stadion gigant din Denver (Colorado).

 
“Cu profundă recunoştinţă şi mare umilinţă, accept nominalizarea voastră pentru preşedinţia Statelor Unite”, a declarat Obama, aclamaţii care s-au auzit la distanţă de cel puţin doi kilometri de stadion.

Candidatul democrat la Casa Albă, care îl va înfrunta pe republicanul John McCain la 4 noiembrie, s-a arătat ofensiv faţă de adversarul său: “Nu cred că senatorul McCain nu ţine cont de ce se întîmplă în viaţa americanilor. Cred pur şi simplu că nu ştie”. Într-un discurs care a durat trei sferturi de oră şi a electrizat mulţimea, Obama a lansat mai multe atacuri la adresa lui McCain. “Sîntem într-unul din acele momente unice, un moment în care naţiunea noastră este în război, economia noastră în dificultate şi visul american este din nou ameninţat”, a adăugat Obama. “Dacă muncim mult şi facem sacrificii, fiecare dintre noi îşi poate atinge visul”, a mai spus el.

În 1960 un candidat s-a mai adresat naţiunii americane de pe un stadion, John Kennedy, cu care Barack Obama este adesea comparat.

 
RIVALUL. Candidatul republican la funcţia de preşedinte al SUA, John McCain, l-a felicitat pe democratul Barack Obama, pentru că a obţinut nominalizarea, într-un spot de televiziune. Difuzarea clipului a intervenit în momentul în care senatorul de Arizona urma să dea publicităţii numele partenerului ales să candideze din partea republicanilor la funcţia de vicepreşedinte al Statelor Unite. Totuşi, McCain, printr-un comunicat al purtătorului său de cuvînt, Tucker Bounds, a apreciat că discursul rivalului său este “înşelător” şi că Obama “încă nu este pregătit să devină preşedinte”.

 
PUDELUL. Americanii au votat pudelul ca animal de companie al familiei Obama, potrivit unui sondaj realizat la nivel naţional, pe un eşantion de 42.000 de personae. Pudelul a obţinut mai multe voturi, dar la o diferenţă mică, în detrimentul terrierului cu blana moale aurie, a informat Clubul chinologic american (AKC). Purtătoarea de cuvînt a clubului, Lisa Peterson, a spus că această rasă este a opta cea mai populară rasă canină la nivel naţional şi pe locul trei ca tip de cîine cel mai des întîlnit în Washington. Obama le-a promis fiicelor sale, Malia şi Sasha, că familia sa va avea un cîine după scrutinul de la 4 noiembrie. Potrivit clubului, candidatul republican John McCain are patru cîini, inclusiv un Terrier de Yorkshire şi un Springer Spaniel. În rîndul electoratului iubitor de animale, John McCain se bucură de o popularitate de 42 la sută, faţă de Barack Obama, care este creditat cu 37 a sută, potrivit AKC.

 
PRIZONIERUL. Fostul preşedinte american Bill Clinton a rămas blocat cîteva minute într-un lift al centrului de conferinţe din Denver care a găzduit Convenţia democrată. După ce Clinton şi o parte din echipa sa au urcat în lift, agenţii de securitate şi-au dat seama că ceva este în neregulă. Liftul s-a blocat, iar uşile nu se mai deschideau. Între timp, delegaţii şi spectatorii prezenţi în apropiere au încercat să înregistreze incidentul cu camerele video personale.

×
Subiecte în articol: externe obama mccain