x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama ar putea interzice spionarea liderilor statelor aliate

Obama ar putea interzice spionarea liderilor statelor aliate

29 Oct 2013   •   18:24
Obama ar putea interzice spionarea liderilor statelor aliate

Casa Albă a afirmat, marţi, că intenţionează să revizuiască practicile în materie de spionare a liderilor străini, fără a oferi  promisiuni ferme, în faţa valului de nemulţumire cu care se confruntă din partea ţărilor europene şi criticilor care vin în acest sens inclusiv din interiorul Congresului.

Un oficial cu rang înalt a explicat pentru AFP că Administraţia lui Barack Obama se gândeşte la posibilitatea de a declara ilegale interceptările conversaţiilor liderilor din ţările prietene, informaţie oferită iniţial de cotidianul New York Times. Acesta a subliniat însă că o astfel de decizie nu a fost luată, precizează AFP.

Oficialul american, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a calificat drept inexacte declaraţiile făcute anterior de lidera puternicei comisii privind activitatea Serviciilor Secrete din Senatul american, Dianne Feinstein. Aceasta a afirmat că a primit din partea Executivului asigurarea că nu va continua culegerea de date.

Luni seara, preşedintele Obama a subliniat că a lansat o reexaminare a operaţiunilor de culegere de informaţii, în special de către Agenţia americană de Securitate Naţională (NSA).

În interviul televizat în care a făcut această afirmaţie, Obama a refuzat totuşi să răspundă unei întrebări referitoare la spionarea comunicaţiilor cancelarului german Angela Merkel.

Luni, purtătorul de cuvânt al lui Obama, Jay Carney, a refuzat  să comenteze informaţiile potrivit cărora preşedintele nu ştia că ţara sa a spionat telefonul doamnei Merkel.


×