x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama: Biden este partenerul perfect

Obama: Biden este partenerul perfect

de Mihaela Matachita    |    25 Aug 2008   •   00:00
Obama: Biden este partenerul perfect
Sursa foto: Emmanuel Dunand/

PREZIDENŢIALE ÎN SUA ●  Astăzi începe Convenţia democrată
Extraordinarul spectacol politic al luptei pentru Casa Albă se relansează astăzi, la Denver, unde începe Convenţia democraţilor. Sîmbătă, Barack Obama a anunţat că l-a ales pe  senatorul Joseph Biden pentru ticket.



PREZIDENŢIALE ÎN SUA ●  Astăzi începe Convenţia democrată
Extraordinarul spectacol politic al luptei pentru Casa Albă se relansează astăzi, la Denver, unde începe Convenţia democraţilor. Sîmbătă, Barack Obama a anunţat că l-a ales pe  senatorul Joseph Biden pentru ticket.


Motoarele sînt turate puternic în "goana după aurul" voturilor. Campania pentru prezidenţialele din noiembrie, care pot aduce pentru prima oară un titular de culoare, democratul Barack Obama, în Biroul Oval, se accelerează şi alegătorii îi acordă un interes-record.


DENVER. Alegerea oraşului Denver, tradiţional republican, pentru Convenţia în cadrul căreia democraţii îl vor desemna oficial pe senatorul de Illinois, Barack Obama, drept candidatul partidului la prezidenţiale, vrea să demonstreze încrederea în victorie. Denver, care găzduieşte convenţia democrată în perioada 25-28 august, are doar 500.000 de locuitori şi este situat la poalele munţilor, în statul Colorado. Obama a ales să sfideze tradiţia, acceptînd învestitura oficială pe Invesco Field. Circa 50.000 de persoane, printre care peste 4.200 de delegaţi veniţi din toate statele americane şi 15.000 de jurnalişti din toată lumea, vor lua parte la Convenţia de la Pepsi Center.
Două oraşe americane, Denver şi Saint Paul, vor intra în istorie vara aceasta şi vor cîştiga sute de milioane de dolari graţie convenţiilor Partidului Democrat şi, respectiv, celui Republican pentru învestitura candidaţilor. Convenţiile vor aduce venituri evaluate între 150 şi 250 de milioane de dolari pentru oraşul gazdă, bani care vor intra în conturile hotelurilor, restaurantelor, centrelor comerciale, companiilor de taxi şi obiectivelor turistice. 
Alegerea unui partener este adeseori considerată cea mai importantă decizie a unui candidat la alegerile prezidenţiale înainte de scrutin.


TANDEM. Pentru candidatul republican John McCain, care va împlini 72 de ani la 29 august şi care şi-a recunoscut lacunele în domeniul economic, alegerea unui coechipier relativ tînăr şi posesor al unor cunoştinţe economice pare o necesitate.
Obama, care a împlinit 47 de ani zilele trecute şi este senator din 2005, are nevoie, dimpotrivă, de o persoană experimentată, mai ales pe teme de securitate naţională. De aceea l-a ales pentru "ticket" pe experimentatul senator Joseph Biden. "Un om cu un parcurs remarcabil, un om fundamental cinstit, şi acest om este Joe Biden", a declarat Obama sîmbătă, în faţa unei mulţimi de 35.000 de persoane, care afişau pancarte cu mesajul "Obama Biden", adunate în faţa Old State Capitol din Springfield. "El este un partener perfect pentru a lucra la repunerea ţării pe şine", a adăugat candidatul democrat, înainte de a-l primi pe Biden la tribună.


Interes faţă de Europa de Est

Joseph R. Biden este un personaj important al scenei politice americane şi un expert în probleme internaţionale. A fost ales pentru prima oară senator de Delaware în 1972, are 35 de ani de experienţă în Camera Superioară şi este preşedinte al Comisiei de Afaceri Internaţionale din Senatul SUA. Dispunînd de intrări în toate marile capitale, acest specialist în politică externă a fost de curînd în Georgia. Biden manifestă un interes special faţă de problemele Europei de Est, propunînd acum cîţiva ani o serie de legi pentru a încuraja transparenţa în guvernarea Republicii Moldova.

×
Subiecte în articol: externe obama biden