x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama critică Ungaria pentru măsurile împotriva societăţii civile. Guvernul ungar reacţionează

Obama critică Ungaria pentru măsurile împotriva societăţii civile. Guvernul ungar reacţionează

de Agerpres    |    24 Sep 2014   •   19:30
Obama critică Ungaria pentru măsurile împotriva societăţii civile. Guvernul ungar reacţionează

Acţiunile recente ale guvernului de la Budapesta împotriva ONG-urilor care beneficiază de finanţări externe l-au determinat pe preşedintele american Barack Obama să menţioneze Ungaria, într-un discurs susţinut marţi, printre ţările ce adoptă măsuri represive faţă de societatea civilă, declaraţie ce a stârnit miercuri o reacţie din partea MAE ungar.

"Din Ungaria şi până în Egipt, societatea civilă este vizată tot mai mult de intimidări şi de schimbări legislative", a afirmat liderul american într-o referire critică neobişnuită la adresa unei ţări membre a Uniunii Europene. În acest discurs rostit la New York în timpul unui forum al fundaţiei fostului preşedinte american Bill Clinton, Obama a mai citat printre statele ce nu respectă drepturile societăţii civile Rusia, China, Venezuela şi Azerbaidjan.

Aceste declaraţii "nu se bazează pe fapte", a reacţionat miercuri Ministerul ungar de Externe, care susţine că "poporul ungar este ataşat de libertate şi nu tolerează nici o îngrădire adusă libertăţii sale".

Mai multe organizaţii non-guvernamentale ungare ce primesc finanţări din Norvegia au fost percheziţionate la începutul lunii septembrie, iar autorizaţia lor a fost suspendată. În total circa 60 de ONG-uri ungare acuzate că susţin "activităţi politice" sunt vizate de o anchetă demarată în luna iunie.

×
Subiecte în articol: barack obama Ungaria