x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama dă dezlegare la călătorii şi transfer de bani în Cuba

Obama dă dezlegare la călătorii şi transfer de bani în Cuba

de Sînziana Stancu    |    13 Apr 2009   •   00:00

Preşedintele american, Barack Obama, a ordonat administraţiei sale să ridice embargoul asupra călătoriilor nelimitate şi transferului de bani în Cuba impus membrilor familiilor cubaneze stabiliţi în Statele Unite.

Prin aceste schimbări, Obama intenţionează să creeze premisele unui nou spaţiu pentru cubanezii care aspiră la libertate politică şi la un guvern democratic, prin a-i face astfel mai puţin dependenţi de regimul castrist, scrie Associated Press.

În seria noilor măsuri de "deschidere" luate de americani mai figurează permisiunea de a trimite pachete cu ajutoare de hrană, îmbrăcăminte şi alte obiecte de către cubanezii stabiliţi în SUA rudelor din Cuba, precum şi emiterea de licenţe de comunicare - telefonie, televiziune ­ atât în interiorul Cubei, cât şi între Cuba şi SUA. În prezent, conform statisticilor, aproximativ 1,5 milioane de americani au rude în Cuba.

PROMISIUNE RESPECTATĂ
Aceste măsuri anunţate de Obama fac parte din seria promisiunilor electorale pe care actualul lider de la Casa Albă şi le respectă, punându-le în aplicare. "Nu există ambasadori mai buni pentru libertate în Cuba decât americanii de origine cubaneză", spunea Obama în cadrul unui discurs al campaniei sale electorale de anul trecut, ţinut în Miami, fieful comunităţii cubaneze din SUA.

"E timpul să îi lăsăm pe americanii de origine cubaneză să îşi viziteze mamele, taţii, fraţii şi surorile", mai spunea Obama. Noul preşedinte american va menţine însă embargoul comercial impus de Statele Unite Cubei până când regimul de la Havana va consimţi să-i elibereze din închisori pe toţi deţinuţii politici, relaţiile între SUA şi Cuba urmând să se normalizeze în acest fel.

×
Subiecte în articol: externe Cuba